Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαγορευτικό στη μέθοδο fracking από τον Γ. Σταθάκη

Στη μονογραφή της σύμβασης παραχώρησης για έρευνα υδρογοναθράκων στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο προχώρησαν ΥΠΕΝ, ΕΔΕΥ και η κοινοπραξία Repsol-ΕΛ.ΠΕ. Τροπολογία για την απαγόρευση του fracking ανήγγειλε ο Γ. Σταθάκης.

Απαγορευτικό στη μέθοδο fracking από τον Γ. Σταθάκη

Την κατάθεση τροπολογιών για την επιπρόσθετη ενίσχυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις έρευνες υδρογονανθράκων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, θεσπίζοντας την απαγόρευση της μεθόδου fracking για την εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός, στη διάρκεια μονογραφής της σύμβασης παραχώρησης του θαλάσσιου οικοπέδου του Ιονίου με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας Repsol (Ισπανία) - Ελληνικά Πετρέλαια και τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ Γιάννη Μπασιά, ανήγγειλε την πρόθεσή του να απαγορεύσει, με την κατάθεση τροπολογίας, τη μέθοδο υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (shale gas). Σημειώνεται ότι παλιότερες έρευνες του ΙΓΜΕ είχαν καταδείξει τέτοιες ποσότητες σε Θράκη και Ήπειρο.

Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «σημαντική» τη συμφωνία παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο. Όπως είπε, με τη σύμβαση αυτή κλείνει ο κύκλος των μεγάλων παραχωρήσεων που είχαν ξεκινήσει από τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο. «Η Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο, ώστε να μετατραπεί σε μία εν δυνάμει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων και με το μέγιστο όφελος για την ελληνική οικονομία και τοπική κοινωνία», επισήμανε ο υπουργός ΠΕΝ.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι «σημαντικά τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία». Όπως εξήγησε, «οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος. Συγκεκριμένα, στα επτά με οκτώ χρόνια έρευνας καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση, στη φάση της παραγωγής η φορολογία του δημοσίου ανέρχεται στο 20% και για την τοπική αυτοδιοίκηση 5%. Επίσης το δημόσιο θα εισπράττει σταθερά μισθώματα, ενώ οι πόροι θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς τόνισε ότι «τον επόμενο χρόνο μπαίνουμε στην έρευνα μεγάλων περιοχών που θα μας δείξουν καθαρή εικόνα, με την προσδοκία να μοιάσουμε σαν τις χώρες με μεγάλες ανακαλύψεις. Και η μεγάλη παρουσία διεθνών εταιριών στις παραχωρήσεις, αυτό μάς δείχνει. Την επόμενη πενταετία θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», υποστήριξε ο κ. Μπασιάς.

Ο κ. Σταθάκης θύμισε τις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογραφεί και κυρωθεί από τη Βουλή: Πατραϊκός Κόλπος (Edison - ΕΛΠΕ), Δυτικά της Κέρκυρας (Total - Edison - ΕΛ.ΠΕ), Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία (Repsol - Energean Oil & Gas), Άρτα - Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛ.ΠΕ).

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση της παραχώρησης στο Κατάκολο (Energean Oil & Gas) και αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσης.

Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις του Ιονίου αλλά κι εκείνες των παραχωρήσεων «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» (Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ) θα πάρουν τον δρόμο για το ελεγκτικό συνέδριο και στη συνέχεια για κύρωση προς τη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v