Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού του 2019

Δημοσιονομικό χώρο ύψους 885 εκατ. ευρώ για κοινωνικό μέρισμα φέτος έχει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Ποια είναι τα μέτρα ελάφρυνσης που προγραμματίζονται για το 2019. Αυξημένο επίδομα στέγασης, μειωμένη η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Ολα τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού του 2019

Σε 885 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο δημοσιονομικός χώρος του 2018, εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούν οι όποιες παροχές κοινωνικού μερίσματος αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αναφορικά με τον υπό κατάθεση προϋπολογισμό.

Η έκθεση αποκαλύπτει επί της ουσίας τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, σύμφωνα με τα οποία:

• Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Euro2day.gr για πρωτογενές πλεόνασμα «κοντά στο 4%». Σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 7,383 δισ. ευρώ, με τον δημοσιονομικό χώρο στα 885 εκατ. ευρώ.

• Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, μετά την αφαίρεση των θετικών μέτρων που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό, θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ ή 6,945 δισ. ευρώ, αφήνοντας ένα περιθώριο ασφαλείας 199 εκατ. ευρώ ως προς τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

• Η έκθεση του Συμβουλίου αποκαλύπτει και το σύνολο των θετικών μέτρων, τα οποία ανέρχονται σε 910 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται: μείωση ΕΝΦΙΑ 260 εκατ. ευρώ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών 177 εκατ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ για επίδομα στέγασης, ενώ κόβεται στο μισό η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους (στα 51 εκατ. ευρώ από 103 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο). Το κονδύλι για ειδική αγωγή ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2019 περιορίζει το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα 6,750 δισ. ευρώ, καθώς δεν θα υλοποιηθούν εξισορροπητικές παρεμβάσεις 300 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ υπάρχει και επιπλέον μείωση 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο. «Το γεγονός αυτό, που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην έλλειψη ώριμων προς ένταξη προγραμμάτων για έργα υποδομής, δημιουργεί προβληματισμό αναφορικά με το αναπτυξιακό αντίκρισμα του τρόπου διάθεσης του δημοσιονομικού χώρου», σημειώνει το συμβούλιο.

Οι προειδοποιήσεις

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων το 2019 και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, όπως είχε αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, παρέχοντας μεν ώθηση στην ανάπτυξη αλλά περιορίζοντας σημαντικά τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών το νέο έτος. Κατά συνέπεια, σημειώνει ότι επιβάλλεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού με μεγάλη προσοχή και χωρίς αποκλίσεις.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επιπρόσθετα σημαίνει καμπανάκι κινδύνου εξαιτίας του εκλογικού δημοσιονομικού κύκλου και της οξύτητας των πολιτικών αντιπαραθέσεων, που όπως θεωρεί, μπορεί να προκαλέσουν αβεβαιότητες ως προς τον δεσμευτικό χαρακτήρα των δημοσιονομικών στόχων, δημιουργώντας παράλληλα ενδεχόμενα περιθώρια για «καιροσκοπικές συμπεριφορές» σχετικά με την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών.

Ειδικότερα, στην έκθεση τονίζεται: «Με δεδομένη την οριακή υπέρβαση κατά μόλις 0,1% του ΑΕΠ του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%, η ύπαρξη ενός εκλογικού δημοσιονομικού κύκλου το 2019, με αποσταθεροποιητική δυναμική διαχρονικά, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Αρνητικές συνέπειες θα είχε ιδίως εάν η οξύτητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων επιτρέψει να αναπτυχθούν αβεβαιότητες ως προς τον δεσμευτικό χαρακτήρα των δημοσιονομικών στόχων, έτσι ώστε να προκύψουν πιθανές καιροσκοπικές συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών. Επιπλέον οι αβεβαιότητες αυτές θα μπορούσαν να ανακόψουν τις θετικές εξελίξεις στη ροή των καταθέσεων προς τις τράπεζες.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να περιφρουρηθεί η συνέχιση και η ομαλή εξέλιξη των προγραμμάτων ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την άλλη μεριά, είναι σχεδόν πλεονασμός το να υπογραμμιστεί ότι η συνεπής εκτέλεση των προϋπολογισθέντων δαπανών συνιστά δοκιμασία μείζονος σημασίας για την εμπέδωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Συμπερασματικά, ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 κρίνεται εφικτός και συναρτάται με την επίτευξη των προβλεπόμενων μακροοικονομικών επιδόσεων, την ομαλή έκβαση του εκλογικού δημοσιονομικού κύκλου και τη μεταφερόμενη θετική επίδραση από την υψηλή δημοσιονομική επίδοση και την εδραίωση της ανάκαμψης κατά το τρέχον έτος».

Τέλος, το Συμβούλιο υπογραμμίζει τους κινδύνους αρνητικών αποκλίσεων των δημόσιων δαπανών, επισημαίνοντας ότι ο σημαντικότερος εξ αυτών προέρχεται από απαιτήσεις που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν στη βάση δικαστικών αποφάσεων, όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

* Δείτε την έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v