Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χρυσές» εισπράξεις φέρνει η νέα γενιά φόρων

Πόσα «βγάζει» το κράτος από φόρους στις μικρές... απολαύσεις. Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από φόρους σε μπύρα, καφέ και ξενοδοχεία. Μικρότερη αποδοτικότητα έχει ο ειδικός φόρος στο κρασί.

«Χρυσές» εισπράξεις φέρνει η νέα γενιά φόρων

Προκαλεί απορία γιατί συντηρείται ακόμα όταν τα προβλεπόμενα έσοδα είναι της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ το 2019. Ο λόγος για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, η αποδοτικότητα του οποίου ήταν περιορισμένη εξαρχής προκαλώντας, όμως, σημαντική ζημιά στον κλάδο.

Ο προϋπολογισμός του 2019, αποκαλύπτει χρυσές εισπράξεις από τη νέα γενιά έμμεσων φόρων, όπως για παράδειγμα ο φόρος στον καφέ, αλλά και από αυξήσεις έμμεσων φόρων που προϋπήρχαν αλλά «ψήλωσαν» στα χρόνια του Μνημονίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φόρος στη μπίρα. Προβλέπεται ότι θα αποδώσει έσοδα 204 εκατ. ευρώ το 2019 ενώ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ προβλέπεται πως φέρει έσοδα 121 εκατ. ευρώ.

Μια νέα μόδα, αυτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αρχίσει επίσης να γεννά έσοδα στον προϋπολογισμό. Στα 7 εκατ. ευρώ προβλέπονται τα έσοδα από τον συγκεκριμένο ΕΦΚ, χώρια ο ΦΠΑ.

Στο μέτωπο των τελών, ξεχωρίζουν δύο. Τα τέλη διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τα οποία έκαναν πρεμιέρα φέτος , όπως και το περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες. Το τελευταίο, έχει αποδειχθεί καθοριστικό για τη μείωση της χρήσης πλαστικού και θα εισφέρει έσοδα 11 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό το 2019.

Το τέλος διαμονής από την πλευρά του αναμένεται να οδηγήσει σε έσοδα 107 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v