Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βροχή ερωτήσεων από τον SSM για το σχέδιο ΤτΕ

Θετικές ήταν οι πρώτες ενδείξεις από την πλευρά του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για το σχέδιο μείωσης των NPEs της Τράπεζας της Ελλάδος. Η παρουσίαση έγινε από τον επικεφαλής της διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, Σπύρο Παντελιά.

Βροχή ερωτήσεων από τον SSM για το σχέδιο ΤτΕ

Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE's) της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο παρουσίασε στην Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της διεύθυνσης χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, Σπύρος Παντελιάς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr το κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τα στελέχη του SSM κυρίως για τις επιπτώσεις από την χρήση του αναβαλλόμενου φόρου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων πλευρών μόλις ξεκίνησε και θα υπάρξουν αλλεπάλληλες επαφές, με στόχο να απαντηθεί το βασικό ερώτημα αν η χρήση του αναβαλλόμενου φόρου έχει στοιχεία κρατικής στήριξης. Το ζήτημα εφεξής περνάει στο γήπεδο της κυβέρνησης, η οποία εφόσον το προωθήσει πρέπει να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με την DG Comp.

Το σχέδιο

Υπενθυμίζουμε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επεξεργάστηκε με τους στενούς του συνεργάτες σχέδιο δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 42 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την δεξαμενή των καταγγελμένων δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών).

Τα εν λόγω δάνεια θα μεταφερθούν σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) και οι τράπεζες θα εισφέρουν με αναβαλλόμενο φόρου ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αποσκοπεί στην δραστική μείωση των NPE's στο μισό από ο,τι είναι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v