Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χουλιαράκης: Θα είχαμε ίδιους ή υψηλότερους φόρους με κυβέρνηση ΝΔ

Από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών σημείωσε πως η ίδια ή και μεγαλύτερη φορολόγηση θα προέκυπτε αν τα πράγματα παρέμεναν ως είχαν το 2014 αλλά με ένα επιπλέον κόστος.

Χουλιαράκης: Θα είχαμε ίδιους ή υψηλότερους φόρους με κυβέρνηση ΝΔ

“Δεν πρόκειται για περιττή υπερφολόγηση” επεσήμανε στη Βουλή ο αναπληρωτήςυπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιάρακης, απαντώντας στα “βέλη” της αντιπολίτευσης. “Δεν μιλάμε για την ανακάλυψη του τροχού” σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας “προφανώς αν θες να πας σε πλεόνασμα ή θα φορολογήσεις ή θα μειώσεις δαπάνες”.

Από το βήμα της Βουλής σημείωσε πως η ίδια ή και μεγαλύτερη φορολόγηση θα προέκυπτε αν τα πράγματα παρέμεναν ως είχαν το 2014 αλλά με ένα επιπλέον κόστος. Το κόστος αυτό θα υπήρχε από μία κυβέρνηση – αναφερόμενος στα δεδομένα του 2014- που πέφτει συνέχεια έξω στους στόχους της και δεν μπορεί να ανακτήσει την δημοσιονομική αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών, κλειδώνοντας την χώρα σε ένα κύκλο ύφεσης και λιτότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εστίασε σε δύο σημεία για να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης. Πρώτον ότι οι προβλέψεις της τότε κυβέρνησης δεν ήταν σωστές, αναφέροντας ενδεικτικά το 2014 όπου το πρωτογενές πλεόνασμα αντί για 2.5% έκλεισε στο 2.3%.

Δεύτερον ότι αν δεν γινόντουσαν εκλογές και παρέμενε η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση το 2016 ο στόχος για πλεόνασμα ήταν 4.5%, δηλαδή θα έπρεπε να κλείσει δημοσιονομικό κενό 7,5 δισεκατομμύρια ή ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις (πως η οικονομία θα παράγει νέα έσοδα) 5,5 δισεκατομμύρια.

Και πρόσθεσε πως το τότε μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 6% του ΑΕΠ, που απαιτούσε λήψη νέων μέτρων για την αύξηση των εσόδων δηλαδή τη φορολόγηση και τη μείωση των δαπανών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v