Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις-μαμούθ στα logistics από μεγάλες αλυσίδες

Η ανάγκη ελέγχου αποθεμάτων και τα νέα ψηφιακά κανάλια πωλήσεων υπαγορεύουν νέες επενδύσεις σε συστήματα διαχείρισης. Τα σχέδια Σκλαβενίτη μετά την ενοποίηση της Μαρινόπουλος.

Επενδύσεις-μαμούθ στα logistics από μεγάλες αλυσίδες

Επενδύσεις στον τομέα των logistics και της σχετικής τεχνολογίας προγραμματίζουν όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους.

Για τον τελικό καταναλωτή μπορεί οι προσπάθειες αυτές να μοιάζουν ως αδιάφορες εσωτερικές διεργασίες, ωστόσο, για τις επιχειρήσεις είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς ο έλεγχος των αποθεμάτων και η σωστή τροφοδοσία των καταστημάτων αποτελούν βάση για εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

Οι τεχνολογικές υποδομές και η οργάνωση αποδοτικών αποθηκών αρχίζει δε να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όσο οι επιχειρήσεις αυξάνουν την παρουσία τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Σ’αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να εξυπηρετήσουν φυσικό και ηλεκτρονικό δίκτυο και στην Ελλάδα προγραμματίζονται μεγάλες επενδύσεις.

Μεγάλης κλίμακας επένδυση προγραμματίζει και η Σκλαβενίτης Ελληνικές Υπεραγορές, η οποία σχεδιάζει τη δημιουργία νέου logistics center 100.000 τμ στην Αττική κατά την περίοδο 2020-2021 και εφόσον ολοκληρωθεί το πλάνο επενδύσεων για την ανακαίνιση των καταστημάτων της πρώην Μαρινόπουλος. Πάντως η εταιρία ήδη προχωρά στην ενοποίηση των συστημάτων SAP των δύο δικτύων η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019. Στα σχέδια της Σκλαβενίτης είναι και η δημιουργία e-shop. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει, ενώ η έναρξη λειτουργίας του τοποθετείται για τα τέλη του 2019.

Στο πλαίσιο μεταφορά της πλειονότητας της παραγωγής των καλλυντικών προϊόντων του στο εργοστάσιο των Οινοφύτων ο όμιλος Σαράντη, προχωρά σε επενδύσεις που αφορούν και τις αποθήκες του. Πρώτο βήμα σ' αυτό τον σχεδιασμό ήταν η απόκτηση οικοπέδου στον Αυλώνα (το οποίο ανήκε προηγουμένως στον όμιλο Αττικάτ) και το οποίο ο όμιλος απέκτησε μέσω πλειστηριασμού έναντι 1,971 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο ακίνητο αναμένεται να ανεγερθούν νέες αποθήκες, όπου θα συγκεντρωθούν πρώτες ύλες και προϊόντα, απελευθερώνοντας χώρο στο εργοστάσιο του ομίλου στα Οινόφυτα.

Για το τελευταίο προβλέπεται επέκταση και παραγωγική ενίσχυση, ώστε να εξυπηρετήσει το σύνολο της παραγωγής αρωμάτων και καλλυντικών της Σαράντης, πλην των προϊόντων αεροζόλ (αρώματα), το κόστος παραγωγής των οποίων κρίνεται ασύμφορο στην Ελλάδα.

Ο κύριος όγκος παραγωγής ωστόσο των ιδιοπαραγόμενων καλλυντικών θα βρίσκεται στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του σχεδιασμού ο όμιλος προγραμματίζει να επενδύσει 20-25 εκατ. ευρώ το διάστημα 2018-2019. Σήμερα το εργοστάσιο λειτουργεί σε full capacity, οπότε οι προσθήκες γραμμών παραγωγής κρίνονται επιβεβλημένες, προκειμένου ο όμιλος να εξυπηρετήσει τα νέα σχέδια που διαθέτει για την ανάπτυξη της κατηγορίας ιδιοπαραγόμενων καλλυντικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη κίνηση θα δημιουργήσει τουλάχιστον επιπλέον 50 νέες θέσεις εργασίας εντός της διετίας.

Επενδύσεις που θα υποστηρίξουν τη σύγχρονη λιανεμπορική μορφή του και προετοιμασίες για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του στο εγγύς μέλλον πραγματοποιεί και η διοίκηση του ομίλου Φουρλή. Ετσι μετά τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της ΙΚΕΑ, ο όμιλος αποφάσισε την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του logistic center της Intersport. Η νέα αυτή δαπάνη έρχεται να υποστηρίξει το άνοιγμα των on line καταστημάτων της φίρμας σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία, με στόχο την προσεχή 5ετία, το 10% του τζίρου της αλυσίδας να προέρχεται από το ηλεκτρονικό κανάλι.

Νωρίτερα, ήδη από το 2015, μια χρονιά έντονης αβεβαιότητας, η αλυσίδα Jumbo προτίμησε να δαπανήσει κεφάλαια για τη δημιουργία των μεγαλύτερων αποθηκευτικών υποδομών στην Ελλάδα, με κέντρα logistics συνολικού εμβαδού 270.000 τ.μ. Αυτή η υποδομή, μαζί με την εξειδίκευση στη διαχείριση εμπορευμάτων και στην εμπορία τους, σήμερα αποτελεί ένα πλεονέκτημα της αλυσίδας έναντι του όποιου πιθανού ανταγωνισμού, υποστηρίζει η διοίκηση της αλυσίδας που συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά καθόλη τη διάρκεια της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v