Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Oλα τα βήματα για τις αιτήσεις

Αυξημένα κατά 5.000 ευρώ, λόγω νέων αντικειμενικών αξιών, αναμένονται τα περιουσιακά κριτήρια. Πώς διαμορφώνονται τα εισοδηματικά όρια για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και οικογένειες. Τι πρέπει να προσέχουν οι δικαιούχοι, όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Oλα τα βήματα για τις αιτήσεις

Προς το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου, πιθανότατα στις 14 Δεκεμβρίου, να λάβουν ποσά από 350 έως 1.350 ευρώ. Οι δικαιούχοι εκτιμώνται σε 1,3-1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, ήτοι περισσότεροι από 3 εκατ. πολίτες. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε πέρυσι, με «προσυμπληρωμένες» αιτήσεις στην πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Αναστάσιος Τάγαρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η πλατφόρμα δεν θα ανοίξει αύριο Τρίτη, αλλά θα υπάρξει καθυστέρηση. Όπως είπε, σήμερα θα υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα και αύριο θα γίνουν οι τελικές δοκιμές στο  www.koinonikomerisma.gr. Εκτίμησε δε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει προς το τέλος της εβδομάδας.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα εισοδηματικά όρια βάσει των οποίων θα οριστούν οι φετινοί δικαιούχοι, που θα περιλαμβάνονται στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το 2017, ενώ αυξημένο, πιθανότατα κατά 5.000, θα είναι το όριο των περιουσιακών κριτηρίων, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Βάσει των όσων ίσχυσαν πέρυσι, το ετήσιο ατομικό εισόδημα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, ενώ το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Ανώτατο εισοδηματικό όριο τίθενται, βάσει του σεναρίου, οι 27.000 ευρώ, για νοικοκυριά με 5 ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και 5 ή περισσότερα παιδιά.

Προσοχή. Πρόκειται για το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης -προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση- όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας (νοικοκυριού), όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

Στο συνολικό αυτό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Ως προς τα ποσά, βάσει του περυσινού μοντέλου, ξεκινούν από 350 ευρώ και φθάνουν έως και τα 1.350 ευρώ, ενώ υπάρχουν και σενάρια το αρχικό ποσό να ξεκινά από 200 ευρώ και να κλιμακώνεται.

Στα περιουσιακά κριτήρια αναμένεται να προβλεφθεί βελτίωση των περσινών ορίων, ώστε να μη βρεθούν εκτός μερίσματος οικογένειες λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προβλεφθεί όριο συνολικής φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας στις 125.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 185.000 ευρώ.

Τα βήματα για τις αιτήσεις

Προσοχή. Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, προκαλώντας ταλαιπωρία στους πολίτες, ξεκαθαρίζεται ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αντιστοίχηση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ. Και αυτό, γιατί με την είσοδο του δικαιούχου στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς του Τaxis, θα ζητηθεί επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ, αλλά και η εισαγωγή ενός e-mail και του αριθμού ενός κινητού τηλεφώνου, που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή ειδοποιήσεων.

Αφού ο δικαιούχος συναινέσει στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία, ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία και τέλος, μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού. Αν σε οποιοδήποτε από τα προσωπικά στοιχεία εμφανίζονται λάθη, οι δικαιούχοι θα πρέπει να τα διορθώσουν σε ένα ΚΕΠ, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο έγγραφο που πιστοποιεί την ανάγκη για αλλαγή.

Εφόσον όλα τα πεδία είναι σωστά, θα πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός λογαριασμού IBAN στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος, ώστε να πιστωθεί το μέρισμα.

Προσοχή. Είναι χρήσιμο να δηλώσει ο δικαιούχος κάποιον δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, ή έστω λογαριασμό μισθοδοσίας, ή είσπραξης σύνταξης, επιδομάτων κ.λπ.

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από τη ΓΓΠΣ. Στο σημείο αυτό, από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν πως φέτος δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα με τους φιλοξενούμενους, καθώς ήδη από τις φορολογικές δηλώσεις έχει ξεκαθαρίσει ποιοι φιλοξενούν ποιους. Επίσης, σημειώνουν ότι αν ο δικαιούχος έχει αποκτήσει τέκνο μετά τις 31/12/2017 (εντός του 2018), θα μπορεί να το δηλώσει εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του.

Εφόσον η διαδικασία έχει ακολουθηθεί σωστά και πληρούνται σωρευτικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα εμφανιστεί η σχετική ένδειξη αλλά και το ποσό που δικαιούται ο ωφελούμενος. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν δικαιούται κάποιος το μέρισμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v