Ως την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου ψηφίζεται η διάσωση των συντάξεων

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα και θα εισαχθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Παράλληλα τον δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρουν τρεις ακόμα διατάξεις.

Ως την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου ψηφίζεται η διάσωση των συντάξεων

Εντός της εβδομάδας και με τη διαδικασία του επείγοντος θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «διάσωση» των συντάξεων. Στόχος είναι οι διατάξεις να έχουν ψηφιστεί μέχρι την εκκίνηση της συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια (δηλαδή πριν από τις 12 του μήνα).

Το χρονοδιάγραμμα συζητήθηκε κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή. Κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημέρωσε πως η «επίμαχη» ρύθμιση θα έρθει με τη μορφή νομοσχεδίου, δηλαδή δεν θα είναι τροπολογία. 

Ουσιαστικά θα καταργηθεί η διάταξη που προέβλεπε από την 1η Ιανουαρίου μειώσεις έως 18% σε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους. Σε 600.000 συνταξιούχους που με το νέο υπολογισμό δικαιούνται μεγαλύτερη σύνταξη (με βάση τις εισφορές τους) θα δοθεί αύξηση.

Παράλληλα τον δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρουν τρεις ακόμα διατάξεις:

- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων κάτω των 24 ετών. Η επιδότηση θα είναι στο 50% των εργοδοτικών εισφορών.

- Χορήγηση 400 εκατομμυρίων ευρώ για το επίδομα στέγασης (για το θέμα υπήρξε συζήτηση αν χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση ή υπουργική απόφαση). Το επίδομα ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια και αφορά περίπου 300.000 άτομα (που είτε μισθώνουν κατοικία είτε είναι δανειολήπτες).

-Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής

Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα ψηφίστηκε σταδιακά από τη Βουλή ένα πακέτο θετικών διατάξεων. Μεταξύ αυτών των μέτρων ήταν η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους, το ψαλίδισμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και η σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v