Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρίες για επενδύσεις υπάρχουν, λείπει το μέγεθος

Μόνο αν οι εγχώριοι επιχειρηματίες πιστέψουν στις επενδυτικές ευκαιρίες και αναλάβουν ρίσκο θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων. Απουσιάζουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις.

Ευκαιρίες για επενδύσεις υπάρχουν, λείπει το μέγεθος

Σαφείς απαντήσεις στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει περισσότερες και μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις, έδωσαν στελέχη και εκπρόσωποι private equity funds από το βήμα του 29ου ετήσιου συνεδρίου «Η ώρα της Ελληνικής οικονομίας».

Παρ ότι η Ελλάδα αποτελεί την εναπομείνασα αγορά της ευρω-περιφέρειας, στην οποία οι αξίες (σ.σ με εξαίρεση τα καλά εμπορικά ακίνητα) παραμένουν –συγκριτικά- πιεσμένες, προσφέροντας ευκαιρίες επένδυσης, υπάρχουν, σύμφωνα με τους επενδυτές, μια σειρά από μειονεκτήματα που απομειώνουν την θελκτικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Πέραν των κλασσικών διαπιστώσεων (δεκάδες εμπόδια και αντικίνητρα σε όλα τα επίπεδα της νομοθεσίας, της φορολογίας και της διοίκησης, γραφειοκρατία, απουσία ελάχιστης πολιτικής συναίνεσης κά), οι επενδυτές σημείωσαν την απουσία κρίσιμης μάζας.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία απαρτίζεται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη μεγέθους. Λίγες είναι οι εταιρείες στην Ελλάδα στις οποίες μπορούν λόγω μεγέθους να προσελκύσεις επενδύσεις της τάξης των 100 και 200 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι αποκρατικοποιήσεις ή τα projects αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας είναι λίγα και προχωρούν αργά.

Αντίθετα, υπάρχουν δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σ.σ με τζίρο ως 50 εκατ. ευρώ) που χρειάζονται κεφάλαια είτε για επέκταση, είτε για αναδιάρθρωση, οι οποίες όμως δεν πληρούν το κριτήριο του μεγέθους και επομένως δεν εξετάζονται καν από τα private equity funds.

Για να αντιμετωπισθεί η παραπάνω ιδιότυπη κατάσταση, θα πρέπει σύμφωνα με τον Aziz Francis, ιδρυτή της Brook Lane Capital, να κινητοποιηθούν οι Έλληνες. Οι μεν επιχειρηματίες να πιστέψουν στις ευκαιρίες και να παρουσιάσουν επιχειρησιακά σχέδια οργανικής ανάπτυξης ή εξαγορών, οι δε τραπεζίτες να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση όσον αφορά στην αναδιάρθρωση υπερδανεισμένων πλην όμως βιώσιμων επιχειρήσεων.

Μόνον έτσι θα διευκολυνθεί η πρόσβαση στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες και θα προχωρήσει η αναγκαία αναδιάρθρωση και εξυγίανση εγχώριων επιχειρήσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις να αυξηθούν εν συνεχεία και οι χορηγήσεις των εγχώριων τραπεζών.

Όσον αφορά στα NPEs ο operating partner της Apollo, Κώστας Καραγιάννης σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ικανοποιητικό πλαίσιο η δευτερογενής αγορά όμως τώρα αναπτύσσεται. Εκτίμησε ότι σε επιμέρους κατηγορίες επενδύσεων η αγορά έχει δει τον πάτο (τιμές ακινήτων) αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα, ώστε τα ακίνητα να μην μονοπωλούν το ενδιαφέρον του συνόλου σχεδόν των ξένων επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v