Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κριτική εφ' όλης της ύλης των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό

Στις επιτροπές της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων, που ψηφίζεται την Τρίτη. Τις 600.000 φτάνουν οι συνταξιούχοι που θα πάρουν αύξηση, σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου ζήτησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Κριτική εφ όλης της ύλης των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό

«Πυρά» στο νόμο Κατρούγκαλου εξαπέλυσαν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων.

«Μη δημιουργούμε εντυπώσεις», τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας πως 600.000 από τους παλαιούς συνταξιούχους θα πάρουν αύξηση. Μάλιστα απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, σημείωσε χαρακτηριστικά «αν είστε κατά των αυξήσεων να βγείτε να το πείτε και να δούμε πού θα κρύβεστε».

Για «εξευτελιστικά» -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης. Χαρακτηριστικά τόνισε πως το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται στο 33.8% για την 35ετή υπηρεσία και στο 42.8% για όσους έχουν φτάσει τα 40 χρόνια.

Μάλιστα ο Δημήτρης Μπράτης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα συνταξιούχου με 35ετία στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, με τις μειώσεις των νόμων του 2010 - 2012 έπαιρνε 1.315 ευρώ και πλέον με το νέο νόμο δικαιούνται σύνταξη 985 ευρώ. «Η διάταξη για τη μη περικοπή των συντάξεων είναι θετική» σημείωσε, ωστόσο πρόσθεσε πως ο «νόμος-έκτρωμα» -αναφερόμενος στο νόμο Κατρούγκαλου- πρέπει να καταργηθεί.

«Έρχεστε τώρα και αναιρείτε το νόμο που εσείς ψηφίσατε» σημείωσε ο γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, επισημαίνοντας πως «ακόμα και ένα ευρώ να γλιτώσουν οι συνταξιούχοι, είναι θετικό».

Ωστόσο πρόσθεσε πως παραμένουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, στις καθυστερήσεις έκδοσης των νέων αποφάσεων και στο θέμα με τις συντάξεις χηρείας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως υπάρχει και η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

«Να καταργηθεί και ο νόμος Κατρούγκαλου και όλη η αντιασφαλιστική νομοθεσία που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε από τους συνταξιούχους ο Δημήτρης Κουμπούρης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v