Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 920.000 οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία. Όσοι υποβάλουν μέχρι σήμερα αιτήσεις, θα λάβουν το μέρισμα στις 14 Δεκεμβρίου. Οι υπόλοιποι, στις 28 Δεκεμβρίου. Τι λένε κύκλοι της ΗΔΙΚΑ για τα προβλήματα στην υποβολή. Πώς ελέγχεται η 5ετής παραμονή στη χώρα.

Πάνω από 920.000 οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Διορία μέχρι την 21η Δεκεμβρίου έχουν οι δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις. Η συμμετοχή μέχρι σήμερα είναι μαζική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr μέχρι χθες το απόγευμα ήταν περισσότερες από 1.500.000 και είχαν ήδη εγκριθεί πάνω από 920.000. Συνολικά, έχουν ήδη διατεθεί 445 εκατ. από τα συνολικά 720 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το μέσο μέρισμα να κινείται πέριξ των 480 ευρώ, ανά νοικοκυριό.

Κατά τη διαδικασία, από την έναρξή της αργά το βράδυ της Παρασκευής έως και χθες, δεν έλειψαν βέβαια και τα τεχνικού τύπου προβλήματα, ιδιαίτερα στην αρχή, όταν και η πλατφόρμα βρέθηκε αρκετές φορές εκτός λειτουργίας.

Πρόβλημα διαπιστώθηκε και στα προσυμπληρωμένα στοιχεία καθώς αρκετές χιλιάδες παραπονέθηκαν ότι φέτος, το σύστημα τους εμφανίζει να μην πληρούν την προϋπόθεση μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς ήταν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος το 2017.

Κύκλοι από την ΗΔΙΚΑ και τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι το πρόβλημα λύθηκε και πλέον, όσοι αποκλείονται είναι γιατί πραγματικά δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στην επιδότηση.

Μάλιστα προτείνουν στους πολίτες είτε να κάνουν «επαναξιολόγηση» της αρχικής αίτησης που απορρίφθηκε, είτε -καλύτερα- να κάνουν ακύρωση της πρώτης αίτησης και να υποβάλουν νέα.

Βέβαια, διευκρινίζεται ότι πλέον, φέτος, γίνεται διασταύρωση και με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και διαπιστώνεται αν έχουν υποβληθεί οι αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις κατά τα 5 τελευταία χρόνια, που ο δικαιούχος (είτε Έλληνας, είτε αλλοδαπός) δηλώνει πως διαμένει στην Ελλάδα. Συνεπώς, δεν αποκλείεται οι περσινοί δικαιούχοι να αποκλείονται, γιατί διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι ενώ έχουν ΑΜΚΑ και εμφανίζονται κάτοικοι Ελλάδος, δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις για κάποια από τα προηγούμενα χρόνια.

Βάσει του σχεδιασμού, όσοι υποβάλουν αίτηση έως σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν το μέρισμα, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Αν και από το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι φέτος οι αιτήσεις θα ολοκληρωθούν πιο γρήγορα, καθώς πιθανότατα και αύριο να απορροφηθεί το σύνολο των 720 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να διατεθεί στους δικαιούχους, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι όσοι καταθέσουν αιτήσεις αργότερα, θα πληρωθούν το μέρισμα στις 28 Δεκεμβρίου.

Καταληκτική ημερομηνία για αιτήσεις, είναι η 21η Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v