Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις προσλήψεις στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κατατέθηκε τροπολογία των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών. Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις για την μετατροπή του προγράμματος που μέχρι πρότινος επιδοτούνταν από την Ε.Ε. σε μόνιμη υπηρεσία των δήμων. Πως θα μοριοδοτηθούν οι ήδη εργαζόμενοι. Αναλυτικά πως θα καλυφθεί το κόστος για το 2019.

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις προσλήψεις στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Προσωποπαγείς θέσεις πρέπει να δημιουργήσουν οι Δήμοι στους οποίους από το 2011 λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς με τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγο το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο που καταργεί τις περικοπές στις συντάξεις και αναμένεται να ψηφιστεί έως το βράδυ, ορίζονται οι όροι προκήρυξης διαγωνισμού μέσω του ΑΣΕΠ για περισσότερες από 3.000 θέσεις μονίμων υπαλλήλων στο πρόγραμμα.

Οι υπηρετούντες με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα λάβουν ενισχυμένη μοριοδότηση λόγω εμπειρίας.

Βασική προϋπόθεση για την προκήρυξη του διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ, είναι η αναμόρφωση των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας. Για τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την έκδοση οριστικών πινάκων, προβλέπεται ότι οι νυν υπηρετούντες θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους έως την 31/12/2019.

Αναλυτικότερα, η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στη ρύθµιση υπάγονται, κατ’ αρχάς, οι Δήμοι που συμμετείχαν εξαρχής στο πρόγραμμα, εντάχθηκαν στη σύµβαση που συνήφθη µε την ΕΕΤΑΑ το έτος 2011 και συνεχίζουν µέχρι σήµερα να απασχολούν προσωπικό µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου, οι οποίες έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις λήγουν στις 31/12/2019.

Συστήνονται στους δήµους οργανικές θέσεις µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα, ως προς τον αριθµό, τις κατηγορίες και τους κλάδους. Ταυτόχρονα λαµβάνονται υπόψη επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 7%, που θα καλυφθούν από κοινωνικά προστατευόµενες οµάδες (ν. 2643/1998).

Για τους ήδη εργαζόμενους, προβλέπεται αυξηµένη µοριοδότηση 17 µονάδων ανά µήνα για έως και 7 έτη (84 µήνες). Υπενθυµίζεται ότι υπάρχουν εργαζόµενοι µε εµπειρία έως και 15 ετών. Όμως, όσοι διοριστούν είναι υποχρεωµένοι να παραµείνουν και να υπηρετήσουν στις θέσεις διορισµού τους επί τουλάχιστον 10 έτη, χωρίς δυνατότητα µετακίνησης, απόσπασης ή µετάταξης. Για την κάλυψη των νέων οργανικών θέσεων, ορίζεται ότι για τις προσλήψεις δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 2190/1994 που απαγορεύουν τις προσλήψεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές κατά τις προεκλογικές περιόδους.

Μέχρι τη δηµοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων στις µόνιµες θέσεις που θα συσταθούν οι σχετικές υπηρεσίες θα παρέχονται από τους ήδη απασχολούµενους µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου και όχι από όσους θα περιλαµβάνονται στους προσωρινούς πίνακες. Μετά τη δηµοσίευση των οριστικών πινάκων, οι παραταθείσες συµβάσεις ορισµένου χρόνου λύονται αυτοδικαίως και αζηµίως για τους οικείους ΟΤΑ ή νοµικά πρόσωπα αυτών, αφού οι συγκεκριµένες οργανικές, πλέον, ανάγκες θα καλύπτονται από το µόνιµο προσωπικό.

Η δαπάνη της µισθοδοσίας του προσωπικού που θα στελεχώσει τις νέες οργανικές θέσεις του προγράµµατος «Βοήθεια στο Σπίτι» καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισµό, µε ειδική πίστωση που εγγράφεται στον προϋπολογισµό του υπουργείου Εσωτερικών και αποδίδεται στους δικαιούχους δήµους. Βάσει των εκτιμήσεων, για περίπου 3.000 άτομα, θα κινείται πέριξ των 61,5 εκατ. ευρώ. Για το έτος 2019 προβλέπεται µεταβατική διάταξη κάλυψης της δαπάνης με 60 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών - ΑΚΑΓΕ (40 εκατ. ευρώ), τον ΕΦΚΑ (14 εκατ. ευρώ) και τα υπουργεία Εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και Εσωτερικών (1 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v