Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε υψηλούς τόνους. “Πυρά” Τσακαλώτου για τα όσα είπε ο Μητσοτάκης στην Ολομέλεια για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις συντάξεις.Βαριές εκφράσεις και προσωπικοί χαρακτηρισμοί μεταξύ βουλευτών.

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τον προϋπολογισμό, με την σύγκρουση να παίρνει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις. Οι αντιπαραθέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στο πεδίο της οικονομίας, ενώ υπήρξε τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που χαρακτήρισε “διχαστική” την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών πήρε το λόγο με αφορμή την κριτική που άσκησε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Κώστας Σκανδαλίδης για το επίπεδο της σύγκρουσης στη Βουλή την προηγούμενη ημέρα. Χαρακτηριστικά σημείωσε “όντως έγιναν πράγματα και ομιλίες που δεν τιμούν πολιτικό σύστημα. Εσείς θεωρείτε πως από τη δική μας πλευρά είπε κάποιους προδότες πως ξεπουλήσανε τη Μακεδονία; Όλα αυτά που είπατε είναι σοβαρά και για το πολιτικό σύστημα. Πρέπει είστε πιο προσεκτικός. Η ομιλία του κυρίου Μητσοτάκη ήταν διχαστική, ομιλία που εγώ δεν έχω ξανακούσει στη ζωή μου. Μην τσουβαλιάζουμε ότι όλοι ίδιοι είναι. Εμείς ποτέ δεν είπαμε χθες ότι υπάρχουν προδότες εδώ. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να υπάρχουν εύλογοι λόγοι να διαφωνήσει κανείς με τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά η κυβέρνηση την υποστηρίζει».

Το λόγο πήρε εκ νέου ο Κώστας Σκανδαλίδης επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει αυτό το κλίμα και θυμίζοντας πως στη Βουλή είχαν ακουστεί λέξεις όπως “γερμανοτσολιάς, προδότης κ.α.”. Συνέχισε λέγοντας πως “είναι μόνο η λέξη που είπε ο κ. Μητσοτάκης; Ή είναι οι λέξεις που αντάλλαξαν και οι δύο αρχηγοί, και μάλιστα βάζοντας τα εθνικά θέματα στην ημερήσια διάταξη, σε ένα πεδίο αντιπαράθεσης που χώρα δεν χρειάζεται».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “τώρα λούζεται την τοξικότητα, που είχε καλλιεργήσει τα παλαιότερα χρόνια”. Αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κοιτώντας προς τα υπουργικά έδρανα είπε “έχετε διαλέξει στρατόπεδο, είστε αγκαλιά με την ακροδεξία των ΑΝ.ΕΛ”

Η συζήτηση για το προϋπολογισμό ξεκίνησε χθες και το παρών στην Ολομέλεια έδωσαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για να ακούσουν τους εισηγητές των κομμάτων να ξεδιπλώνουν τις θέσεις τους. Η συζήτηση ξεκίνησε σε ήπιο κλίμα, ωστόσο στη συνέχεια κυριάρχησαν οι σφοδρές συγκρούσεις που σε κάποιες περιπτώσεις πήραν και και προσωπική διάσταση.

Στο “μέτωπο” της οικονομίας η κυβέρνηση εστιάζει στην αλλαγή σελίδας και μιλά για τον πρώτο “επεκτατικό” προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση πως “παίρνει δέκα και επιστρέφει ένα”, επικεντρώνοντας την κριτική της σε θέματα που σχετίζονται με τις επενδύσεις και τις αγορές.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βεττας σημείωσε πως “ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ένας επεκτατικός προϋπολογισμός. Δίνει δεν παίρνει”. Συνέχισε παρουσιάζοντας αναλυτικά τα θετικά μέτρα που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως μετά την έξοδο από τα μνημόνια “αλλάζουμε το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής”. Κλείνοντας επεσήμανε “όχι στο ίδιο ζύγι αυτοί που έφαγαν με αυτούς που δεν έφαγαν. Όχι στο ίδιο ζύγι αυτοί που έβαλαν τη χώρα στο μνημόνιο με αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από αυτό”.

Για “κυβέρνηση της αυταπάτης, των ιδεοληψιών, του τυχοδιωκτισμού και της σκληρής και αχρείαστης λιτότητας” έκανε λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση τόνισε πως “η χώρα παραμένει “κλειδωμένη” στην αυστηρή μνημονιακή γραμμή”, προσθέτοντας πως “η κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών έχει αποτύχει σε όλες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη”

Καμπανάκι πως η χώρα “θα ζει συνεχώς σε καθεστώς μόνιμης λιτότητας κάτω από το βραχνά των πλεονασμάτων” χτύπησε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης.

Για “τον πρώτο προϋπολογισμό της μεταμνημονιακής εποχής” έκανε λόγο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Κώστας Κατσίκης, ο οποίος είχε – από το βήμα της Βουλής- σφοδρή αντιπαράθεση με τον Βασίλη Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι δύο βουλευτές αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις σε υψηλότατους τόνους, με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά “κόκκινο”. Λίγο πριν είχε ξεσπάσει – σύμφωνα με πληροφορίες- αντιπαράθεση μεταξύ της Αννέτα Καββαδία από το ΣΥΡΙΖΑ και του Λεωνίδα Γρηγοράκου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

"Οι εκλογές έρχονται και τα... θησαυροφυλάκια ανοίγουν" είπε από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης, ενώ απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία σημείωσε "ούτε Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν μπορείτε να φέρετε και να παραγγείλετε χωρίς να ρωτήσετε την τρόικα και το κουαρτέτο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v