Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δημογραφικό πρόβλημα απειλεί το ασφαλιστικό της χώρας

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΚΕ, οι ηλικιωμένοι αυξάνονται, τα παιδιά μειώνονται και το εργατικό δυναμικό περιορίζεται, με τις συνέπειες να είναι τεράστιες σε οικονομία και ασφαλιστικό.

Το δημογραφικό πρόβλημα απειλεί το ασφαλιστικό της χώρας

Κατά 360 χιλιάδες μειώθηκε μέσα σε μία επταετία ο πληθυσμός της χώρας μας, ενώ την επόμενη 12ετία θα μειωθεί κατά 770 χιλιάδες και σε 35-50 χρόνια θα έχει μείνει ο μισός.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΚΕ που αναφέρει η «Καθημερινής της Κυριακής» και μεταδίδει ο Σκάι, οι ηλικιωμένοι αυξάνονται, τα παιδιά μειώνονται και το εργατικό δυναμικό περιορίζεται, με τις συνέπειες να είναι τεράστιες σε οικονομία και ασφαλιστικό. Σύμφωνα με την μελέτη, η γήρανση του πληθυσμού είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους είναι στο 33,4%, ποσοστό που θα αυξάνεται σταδιακά και σχεδόν θα διπλασιαστεί ως το 2070. Ως αποτέλεσμα, κάθε δεκαετία το έλλειμμα του ασφαλιστικού θα αυξάνεται μεταξύ ενός δισ. και 1,25 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι κυβερνήσεις είναι πιθανόν να κληθούν να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο λύσεις. Πρώτη είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 73 έτη από τα 67 που είναι σήμερα και δεύτερη η αύξηση των εισφορών κατά 35%, δηλαδή στο 27% από 20% που είναι σήμερα για την κύρια σύνταξη και στο 8,1% από 6% για τις επικουρικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v