Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής ανοίγουν τον δρόμο για τις αυξήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Tι περιλαμβάνει το τελικό πόρισμα που κατατέθηκε ήδη στην αρμόδια υπουργό Εργασίας.

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Το πράσινο φως για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό μεταξύ 30 και 60 ευρώ άναψε η αρμόδια επιτροπή με την εισήγησή της, που ήδη έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και ενδεχομένως να ανακοινωθούν τις επέμενες εβδομάδες, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται αυξήσεις μεταξύ 5% και 10%. Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των αυξήσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα υπογραφεί, όπως έχει δηλώσει η κα Αχτσιόγλου, εντός του δεύτερου 15νθήμερου του Ιανουαρίου. Και ο κατώτατος μισθός θα είναι ενιαίος καθώς θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός, που καταβάλλεται στους νέους εργαζόμενους, ηλικίας έως 25 ετών.

Η παράδοση του πορίσματος της επιτροπής στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος. Η κυβέρνηση θεωρεί την αύξηση του κατώτατου μισθού ως το πρώτο εμβληματικό βήμα παρεμβάσεων, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, όπως δήλωσε πρόσφατα κι ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, εκτιμάται όμως ότι θα αποτελέσει τη βάση της τελικής απόφασης, η οποία θα εγκριθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, οι εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή εισηγούνται αυξήσεις της τάξης του 5% με 10%, εκτιμώντας ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για πιθανή επιβράδυνση στην ανάκαμψη της απασχόλησης. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κι ως προς την ανταγωνιστικότητα της απασχόλησης, ενώ εμφανίζονται αισιόδοξοι και για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου και βελτίωση των επενδύσεων.

Το πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί και στους εκπροσώπους των δανειστών που θα έρθουν στη χώρα μας, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στις 21 Ιανουαρίου. Άλλωστε, το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να αποσταλεί εντός των ημερών και σε αυτούς. Σύμφωνα πάντως με την υπουργό Εργασίας, η επιτροπεία έχει τελειώσει, η έξοδος από τα μνημόνια ήταν απολύτως καθαρή και κατά συνέπεια, η επίσκεψη των δανειστών εντάσσεται στη «διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου», όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί πάντως, ότι η Κομισιόν, στην πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, συστήνει σε κυβέρνηση και κοινωνικούς εταίρους να κρατήσουν τις κινήσεις τους ευθυγραμμισμένες με την παραγωγικότητα, ώστε να προστατεύσουν τα οφέλη στο σκέλος της ανταγωνιστικότητας της απασχόλησης, τα οποία επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων. Μάλιστα, ειδικά στη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι μετά τη φετινή παρέκκλιση στο αρχικό χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο νόμος 4172/2013, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στις επόμενες ετήσιες αναθεωρήσεις του κατώτατου μισθού από το 2020.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η αύξηση που θα αποφασιστεί έως το τέλος Ιανουαρίου, θα δοθεί στους μισθωτούς από την ημερομηνία υπογραφής της υπουργικής απόφασης και θα ισχύσει έως την υπογραφή της επόμενης απόφασης, το καλοκαίρι του 2020, βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος κι εφόσον δεν υπάρξει κάποια νομοθετική παρέμβαση.

Αυτό, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι η αύξηση θα είναι τουλάχιστον μεταξύ 7% κι 8%, πέριξ δηλαδή των 50 ευρώ τον μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 630 ευρώ τον μήνα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τόσο τις αποδοχές όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης όσο και τα επιδόματα και μισθούς που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ και υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο. Αντίστοιχα βέβαια αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση εισφορών για τους μη μισθωτούς που καταβάλλουν το κατώτατο ασφάλιστρο, δηλώνοντας εισοδήματα έως 7.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για την αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, έχει δεσμευθεί και η ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι και σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI), που επικαλείται το World Economic Forum (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ), η χώρα μας, με 4 ευρώ ωρομίσθιο, παρέχει από τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως, μαζί με τις Ρωσία, Βραζιλία και Αργεντινή, με όρους αγοραστικής δύναμης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v