Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εξτρα» έσοδα 110 εκατ. ευρώ στην... παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Έξτρα έσοδα 110 εκατ. ευρώ σε δέκα ημέρες για τα ταμεία του Δημοσίου. Τέλος χρόνου σήμερα για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, αρχίζουν τα πρόστιμα. Τι ισχύει για την ανάκτηση πινακίδων με τον μήνα.

«Εξτρα» έσοδα 110 εκατ. ευρώ στην... παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τελευταία ημέρα η σημερινή για την εμπρόθεσμη πληρωμή τελών κυκλοφορίας του 2019 και την κατάθεση πινακίδων από όσους δεν αντέχουν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των τελών και προτιμούν να θέσουν το όχημά τους σε καθεστώς ακινησίας.

Τα πρώτα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες δείχνουν ότι περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες οχημάτων άφησαν για την παράταση την πληρωμή των τελών, θεωρώντας την λίγο πολύ δεδομένη. Δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια, το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους πριν την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας, το υπουργείο Οικονομικών δίνει παράταση κοντά στις δέκα μέρες. Το ίδιο έγινε και την 31η Δεκεμβρίου 2018, με την παράταση να λήγει σήμερα 11 Ιανουαρίου. Από αύριο η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται πρόστιμο ισόποσο με το ύψος των τελών.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως τα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας την περίοδο της παράτασης θα διαμορφωθούν στη ζώνη των 110 εκατ. ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ετήσια έσοδα από τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, συνάγεται -χοντρικά- ότι ένας στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων άφησε την πληρωμή για την τελευταία (εμπρόθεσμη) ώρα.

Όσον αφορά την κατάθεση πινακίδων, όσοι τις κατέθεσαν ή τις καταθέτουν σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα πρέπει να περιμένουν κάποιους μήνες πριν αποκτήσουν τη δυνατότητα ανάκτησής τους για ορισμένους μήνες του έτους, καταβάλλοντας (αναλογικά με τους μήνες χρήσης) μικρότερα τέλη.

Οι διατάξεις για ανάκτηση πινακίδων «με τον μήνα» έχουν ετήσια ισχύ και οι τελευταίες, οι οποίες ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο, ίσχυαν μόνο για το 2018. Για να επανέλθει η δυνατότητα αυτή -όπως αναμένεται- απαιτείται η ψήφιση νέων διατάξεων.

Τα τελευταία χρόνια πάντως, οι διατάξεις οι οποίες ψηφίζονται είναι πανομοιότυπες και προβλέπουν ότι:

- για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας (δηλαδή η αξία των τελών για 2 μήνες).

- για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

- για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.

Οι παραπάνω επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να προχωρήσει σε άρση ακινησίας για τέσσερις μήνες τον Ιούνιο για παράδειγμα. Ή θα πρέπει να επιλέξει άρση ακινησίας για ένα μήνα, είτε για τρεις , είτε για επτά μήνες έως το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v