Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αχτσιόγλου: Θα υπάρξει ρύθμιση για χρέη που δημιουργήθηκαν πριν το 2017

Η καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, που εκτινάχθηκε την περίοδο 2010-2014, αποτέλεσε κεντρική μας στόχευση στο Υπουργείο Εργασίας, υπογράμμισε η υπουργός. Τι δήλωσε για τον κατώτατο μισθό.

Αχτσιόγλου: Θα υπάρξει ρύθμιση για χρέη που δημιουργήθηκαν πριν το 2017

«Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους», τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου και προσθέτει, παράλληλα, ότι «μέσω του κουρέματος της βασικής οφειλής και της ρύθμισης σε έως 120 δόσεις, συμπολίτες μας που λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, παρότι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη τακτοποιώντας και την οφειλή τους».

«Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως την 31/12/2016 θα υπάρξει ρύθμιση με κούρεμα και της βασικής οφειλής. Το κούρεμα αυτό θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των οφειλόμενων εισφορών, με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου κατά τα έτη που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Επίσης, θα υπάρχει κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85%», σημειώνει η κα Αχτσιόγλου και υπογραμμίζει ότι «η εφαρμογή αυτών των κανόνων θα οδηγεί σε μια νέα, μειωμένη οφειλή για τον ασφαλισμένο, που θα αντικαθιστά την παλιά.

Την οφειλή αυτή θα μπορεί να την αποπληρώνει σε έως και 120 δόσεις. Σε δόσεις θα μπορεί κανείς να ρυθμίσει και τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού η υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι «θα οδηγήσει σε αύξηση συνολικά 24 επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα και η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών. Από την αύξηση των επιδομάτων και μόνο θα ωφεληθούν περίπου 300.000 συμπολίτες μας».

«Θεωρούμε την αύξηση των μισθών όχι απλώς εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης -για να μοιράζεται ο παραγόμενος πλούτος δικαιότερα- αλλά πρωτίστως αναπτυξιακό μέτρο», τονίζει η κα Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «τόσο η διεθνής εμπειρία όσο και οι πλέον πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Ιδίως σε μια οικονομία όπως η ελληνική, οδηγεί σε τόνωση της ζήτησης και συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας».

«Η  επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προτείνει αύξηση με εύρος από 5% έως 10%, η δική μας πρόθεση είναι να κινηθούμε όσο το δυνατόν υψηλότερα επιτρέπουν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει η υπουργός Εργασίας και υπογραμμίζει ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε το ακριβές ύψος της αύξησης, που θα συνοδευτεί με την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών. Μετά την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και την υπουργική απόφαση που θα υπογράψω, ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου για όλους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις».

 «Η καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας που εκτινάχθηκε την περίοδο 2010 -2014, αποτέλεσε κεντρική μας στόχευση στο Υπουργείο Εργασίας, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει η κα Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενισχύεται σε προσωπικό κατά 35%, ενώ «σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων, θέσαμε για πρώτη φορά κανόνες για την τήρηση των ωραρίων και τη δήλωση των υπερωριών. Και είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που θέσαμε τους κανόνες αυτούς, ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνουν υπερωρίες μέσα σε μια χρονιά υπερδιπλασιάστηκε». Προσθέτει, τέλος, ότι «προχωρήσαμε επίσης στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, προβλέποντας σημαντικές εκπτώσεις για τον εργοδότη εφόσον προσλάβει τον εργαζόμενο. Η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς.

Η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας μειώθηκε από 19% το 2014 σε 12% το 2017 και το 2018 τα στοιχεία θα είναι σημαντικά βελτιωμένα. Είναι, ωστόσο, προφανές ότι η μάχη για την πλήρη τήρηση των κανόνων και τον σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων στην ελληνική αγορά εργασίας χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να θεωρηθεί κερδισμένη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v