Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαγγελματικά Ταμεία: Πρόσθετη σύνταξη με «χρυσή προίκα» από Εφορία

Καταλύτης τα υπάρχοντα ισχυρά φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη των ΤΕΑ. Οι υψηλές αποδόσεις των τελευταίων ετών και τα μετεκλογικά σενάρια.

Επαγγελματικά Ταμεία: Πρόσθετη σύνταξη με «χρυσή προίκα» από Εφορία

Μετά από 15ετή παρουσία στον χώρο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) όπου προσέφερε καλύψεις υγείας, το ΤΕΑ του Υπουργείου Οικονομικών εξήγγειλε χθες την πρόθεση έκδοσης συνταξιοδοτικού προγράμματος, καλώντας τους εργαζόμενους του ΥΠΟΙΚ να συμμετάσχουν σε αυτό.

Το νέο αυτό πρόγραμμα (στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρήστος Νούνης) θα λειτουργεί σε πλήρως ανταποδοτική βάση (ο εργαζόμενος θα εισπράττει με τη μορφή σύνταξης ή εφάπαξ τα ποσά που κατέβαλε συν τις όποιες επενδυτικές αποδόσεις προκύψουν), θα είναι ευέλικτο (ο εργαζόμενος θα ορίζει τους όρους, τους οποίους θα μπορεί να διαφοροποιεί με την πάροδο του χρόνου) και επιπλέον θα συνοδεύεται από γενναία φορολογικά κίνητρα.

Και αυτό, γιατί με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά το σύνολο των Επαγγελματικών Ταμείων, οι εισφορές των εργαζομένων εκπίπτουν φορολογικά κατά 100% (δεν επιβαρύνονται ούτε οι πρόσθετες καταβολές και δεν επιβάλλεται επί του ποσού Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης), ενώ οι εφάπαξ παροχές των σχετικών προγραμμάτων δεν φορολογούνται!

«Αν ξεκινά κάποιος με μια ετήσια απόδοση γύρω στο 20%-30% λόγω της φοροαπαλλαγής, τότε μπορεί σίγουρα να αυξήσει τα κεφάλαιά του σε βάθος χρόνου, ακόμη και αν κάποιες χρονιές οι επιδόσεις των κεφαλαίων των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων καταστούν αρνητικές», υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς, προσθέτοντας ωστόσο πως «κατά τα τελευταία χρόνια, οι ετήσιες αποδόσεις των επαγγελματικών ταμείων στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλές, λόγω του ράλι που πραγματοποίησαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Όσο και αν τόσο υψηλές αποδόσεις ούτε εγγυημένες είναι, ούτε διατηρήσιμες σε βάθος χρόνου, μόνο θετικά μπορούν να λειτουργήσουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού».

Το επόμενο βήμα για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του ΤΕΑ του ΥΠΟΙΚ είναι να συγκεντρωθεί ένας σημαντικός αριθμός κεφαλαίων, προκειμένου να προκηρυχτεί διαγωνισμός για την εξεύρεση διαχειριστή.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο, πολύ πιθανόν να αποκτήσει περισσότερο «βάθος», καθώς το καταστατικό του συγκεκριμένου Ταμείου άλλαξε και έτσι μπορεί να δεχτεί ως μέλη του όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Έτσι, έχει ήδη συμφωνηθεί να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση οι υπάλληλοι τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (πρώτες επαφές λέγεται ότι έχουν γίνει και με τους εργαζόμενους στον Δήμο Αθηναίων).

Όπως όλα δείχνουν, ο θεσμός των Επαγγελματικών Ταμείων θα «φουντώσει» τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω της συνδρομής των φορολογικών κινήτρων, αλλά κυρίως λόγω της ορατής πλέον ανάγκης που έχουν οι εργαζόμενοι να αποταμιεύουν επιπλέον ποσά για να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο εισοδήματος μετά το πέρας του εργασιακού τους βίου.

Επιπρόσθετα όμως, τα Επαγγελματικά Ταμεία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσα από τη συνδρομή των εργοδοτών (ήδη το πράττουν εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να πιέσουν προς την ίδια κατεύθυνση), αλλά και με βάση μια νέα διαφοροποίηση του θεσμικού πλαισίου μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τάσος Πετρόπουλος υπερασπίστηκε χθες τον θεσμό των ΤΕΑ, ωστόσο τόνισε πολλές φορές πως θα πρέπει να στηριχτεί η Κοινωνική Ασφάλιση και απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης της εισφορών που σήμερα καταβάλλονται υπέρ αυτής. Αντίθετα, με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο «νόμος Κατρούγκαλου» θα καταργηθεί και στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα υπάρξει για τους νέους εργαζόμενος μείωση εισφορών στον κοινωνικό τομέα ασφάλισης και κατεύθυνσή τους προς τα ΤΕΑ, τα οποία θα μπορεί να είναι είτε κρατικά είτε ιδιωτικά.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Θωμόπουλος (Α’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και πρόεδρος του ΤΕΑ της Interamerican) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεράστια ανάπτυξη του θεσμού διεθνώς (κεφάλαια υπό διαχείριση 43,4 τρισ. δολάρια, σε πολλές χώρες το ενεργητικό των ΤΕΑ υπερβαίνει το ΑΕΠ τους) και τα πολύ μεγάλα περιθώρια επέκτασής τους στην Ελλάδα, όπου σήμερα το ενεργητικό τους περιορίζεται μόλις στο 1,4 δισ. ευρώ, παρά την ταχεία άνοδο που έχει σημειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, τους αμέσως επόμενους μήνες η Ελλάδα θα εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, προσαρμοζόμενη σε σχετική Κοινοτική Οδηγία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v