Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατώτατος Μισθός: Προσπέρασε την Πορτογαλία η Ελλάδα

Στην δεύτερη ομάδα των κρατών μελών του Νότου παραμένει η χώρα μας και μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ποια είναι η κατάταξη με όρους αγοραστικής δύναμης.

Κατώτατος Μισθός: Προσπέρασε την Πορτογαλία η Ελλάδα

Κάτω από την Ισπανία, πάνω όμως από την Πορτογαλία περνά η χώρα μας με την αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

O κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, ακόμα και πριν την αύξηση που ισχύει από 1η Φεβρουαρίου, βρίσκεται στην 2η κατηγορία χωρών, μαζί με τον αντίστοιχο της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, και σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από αυτούς των Βαλτικών χωρών και του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Οι μισθοί υπολογίζονται σε 12μηνη βάση και ο κατώτατος μισθός στην χώρα μας πριν αυξηθεί, ήταν 683,76 ευρώ. Ο αντίστοιχος μισθός στην Λιθουανία, που κατατάσσεται στην πρώτη θέση της 3ης κατηγορίας, διαμορφώνεται στα 555 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία που ανήκει στην ίδια ομάδα κρατών - μελών με την χώρα μας, έχει διαμορφωθεί στα 700 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ, ότι εάν υπολογίσουμε τον νέο κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, σε 12μηνη βάση, αυτός θα ανέλθει σε 758,3 ευρώ, και θα ξεπεράσει αυτόν της Πορτογαλίας. Θα παραμείνει βέβαια στην δεύτερη ομάδα χωρών, κάτω από την Σλοβενία (887 ευρώ) και την Ισπανία (1.050 ευρώ).

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Eurostat, από την 1η Ιανουαρίου 2019, 22 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν ελάχιστους εθνικούς μισθούς. Δεν έχουν μόνο οι Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία.

Τα 22 κράτη μέλη της ΕΕ που διαθέτουν εθνικούς κατώτατους μισθούς μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες ομάδες:

Οι μηνιαίοι ελάχιστοι μισθοί είναι γενικά χαμηλότεροι από 600 ευρώ ανατολικά και πάνω από 1.400 ευρώ βορειοδυτικά της ΕΕ, σηματοδοτώντας τις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Γηραιάς ηπείρου.

Τον Ιανουάριο του 2019, η Βουλγαρία είχε τον χαμηλότερο ακαθάριστο, ελάχιστο μισθό σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς ανέρχεται σε 286 ευρώ. Εννέα κράτη μέλη, τα οποία όλα βρίσκονται επίσης στα ανατολικά της ΕΕ, έχουν ελάχιστο μισθό μεταξύ 400-600 ευρώ ανά μήνα. Αυτά είναι η Λετονία (430 ευρώ), η Ρουμανία (446 ευρώ), η Ουγγαρία (464 ευρώ), η Κροατία (506 ευρώ ), η Τσεχία (519 ευρώ), η Σλοβακία (520 ευρώ), η Πολωνία (523 ευρώ), η Εσθονία (540 ευρώ) και η Λιθουανία (555 ευρώ).

Σε άλλα πέντε κράτη μέλη, που βρίσκονται στο Νότο της ΕΕ, οι ελάχιστοι μισθοί κυμαίνονταν μεταξύ 650 ευρώ και λίγο πάνω από 1.000 ευρώ ανά μήνα. Πριν από την αύξηση, η Ελλάδα με 684 ευρώ το μήνα (για 12 μήνες) ήταν τελευταία στην δεύτερη αυτή ομάδα, και ακολουθούσαν οι Πορτογαλία (700 ευρώ), Μάλτα (762 ευρώ), Σλοβενία 887) και στην Ισπανία (1.050 ευρώ). Με την αύξηση της 1ης Φεβρουαρίου, η χώρα μας παραμένει στην δεύτερη ομάδα των χωρών του νότου, περνάει, όμως, πάνω από την Πορτογαλία και την Μάλτα.

Στα υπόλοιπα επτά κράτη μέλη, όλα Δυτικά και Βόρεια της ΕΕ, οι ελάχιστοι μισθοί υπερέβαιναν τον Ιανουάριο του 2019 τα 1.450 ευρώ το μήνα: το Ηνωμένο Βασίλειο (1.453 ευρώ), η Γαλλία (1.521 ευρώ), η Γερμανία (1.557 ευρώ) , Βέλγιο (1.594 ευρώ), Ολλανδία (1.616 ευρώ), Ιρλανδία (1.656 ευρώ) και Λουξεμβούργο (2.071 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι όταν η σύγκριση γίνει με όρους αγοραστικής δύναμης, το χάσμα που χωρίζει τα κράτη μέλη παραμένει, περιορίζεται όμως σημαντικά. Συγκεκριμένα, ενώ με όρους ευρώ, στα 22 ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, ο υψηλότερος ελάχιστος μισθός στην ΕΕ ήταν μεγαλύτερος κατά 7 φορές από τον χαμηλότερο, με όρους αγοραστικής δύναμης ο υψηλότερος ελάχιστος μισθός ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον χαμηλότερο.

Συγκεκριμένα, οι ελάχιστοι μισθοί στα κράτη μέλη με χαμηλότερα επίπεδα τιμών είναι σχετικά υψηλότεροι όταν εκφράζονται με όρους αγοραστικής δύναμης (PPS) και είναι σχετικά χαμηλότεροι στα κράτη μέλη με υψηλότερα επίπεδα τιμών. Εξαλείφοντας τις διαφορές τιμών, οι ελάχιστοι μισθοί κυμαίνονταν από 557 μονάδες αγοραστικής δύναμης το μήνα στη Βουλγαρία σε 1.646 μονάδες στο Λουξεμβούργο.

Και πάλι, στην Ομάδα 1, οι εθνικοί ελάχιστοι μισθοί ήταν χαμηλότεροι από τις 800 μονάδες τον Ιανουάριο του 2019. Τα κράτη μέλη της ΕΕ αυτής της ομάδας περιλάμβαναν: τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Εσθονία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Κροατία και την Ουγγαρία. Οι εθνικοί ελάχιστοι μισθοί τους κυμαίνονταν από 577 μονάδες στη Βουλγαρία έως 765 στην Ουγγαρία.

Στην Ομάδα 2, όπου οι εθνικοί ελάχιστοι μισθοί ήταν τουλάχιστον 800 μονάδες αλλά χαμηλότεροι από 1 000, τον περασμένο μήνα. Στην ομάδα αυτή υπήρχαν επτά κράτη μέλη της ΕΕ, συγκεκριμένα: Ελλάδα, Πορτογαλία, Λιθουανία, Ρουμανία, Μάλτα, Ισπανία και Πολωνία. Οι εθνικοί ελάχιστοι μισθοί τους κυμαίνονταν από 800 μονάδες στην Ελλάδα έως 933 μονάδες αγοραστικής δύναμης στην Ισπανία και την Πολωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v