Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάσαμε έως τρία υγιή έτη ζωής στα χρόνια της κρίσης!

Η πτωτική αυτή τάση «κρύβεται» πίσω από το συνολικό προσδόκιμο επιβίωσης, το οποίο δεν εμφανίζει αξιόλογες μεταβολές την τελευταία δεκαετία. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Χάσαμε έως τρία υγιή έτη ζωής στα χρόνια της κρίσης!

Με την υγεία τους πληρώνουν οι Έλληνες την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής που συντελέστηκε στα χρόνια της κρίσης.

Οι άνδρες έχουν χάσει 2,3 υγιή έτη ζωής και οι γυναίκες 3 έτη την περίοδο 2010-2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του iatronet.gr, η χώρα μας κατατάσσεται μεν σε θέση πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά με σαφή πτωτική τάση, η οποία προκαλεί ανησυχία για τα επόμενα χρόνια.
Υγιή έτη ζωής χαρακτηρίζονται τα χρόνια (από τη γέννηση) κατά τα οποία άνδρες και γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή ζωή εξαιτίας συγκεκριμένων παθήσεων.

Η μέση Ελληνίδα ζει 64,7 υγιή έτη (στοιχεία 2016), έναντι 67,7 ετών το 2010 (μείωση 3 έτη).

Ο μέσος Έλληνας, ζει 63,8 υγιή έτη, έναντι 66,1 ετών το 2010 (μείωση 2,3 έτη).

Η πτωτική αυτή τάση «κρύβεται» πίσω από το συνολικό προσδόκιμο επιβίωσης, το οποίο δεν εμφανίζει αξιόλογες μεταβολές στα χρόνια της κρίσης.

Συγκεκριμένα, το 2010 η μέση Ελληνίδα αναμενόταν να ζήσει συνολικά (με ή χωρίς προβλήματα) 83,3 έτη, ενώ το 2016 το προσδόκιμο ανέβηκε στα 84 έτη (αύξηση 0,7 έτη).

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στους άνδρες, οι οποίοι είχαν το 2010 συνολικό προσδόκιμο στα 78 έτη και το 2016 στα 78,9 (αύξηση 0,9 έτη).

Η αλήθεια είναι πως (και) στην περίπτωση αυτή ισχύει η ρήση των αρχαίων Ελλήνων «ουκ εν τω πολλώ το ευ», καθώς η συνολική αύξηση συνοδεύεται από μείωση των υγιών ετών ζωής.

Πρώτοι

Πρώτος ευρωπαϊκός λαός σε υγιές προσδόκιμο επιβίωσης είναι (σε άνδρες και γυναίκες) οι Σουηδοί, με 73 και 73,3 έτη αντίστοιχα. Στην τελευταία βρίσκονται οι Λετονοί, με 52,3 υγιή χρόνια για τους άνδρες και 54,9 για τις γυναίκες.

Σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται η Κύπρος, με 67,8 υγιή έτη για τους άνδρες και 68,8 για τις γυναίκες. Υψηλότερα από τη χώρα μας βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία, με την Πορτογαλία ωστόσο να βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως υψηλότερο προσδόκιμο υγιούς διαβίωσης έχει και η Βουλγαρία (67,5 έτη για τις γυναίκες και 64 έτη για τους άνδρες).

Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στα 63,5 υγιή έτη για τους άνδρες και στα 64,2 έτη για τις γυναίκες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v