Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέφτει χρήμα στην αγορά αλλά το φέσι... φέσι

Μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου κατά 536 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβρη. Παραμένουν όμως άνω των 2 δισ. ευρώ οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Πέφτει χρήμα στην αγορά αλλά το φέσι... φέσι

Δραστική μείωση πάνω από 500 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες, η πορεία των οποίων βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής των θεσμών για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Τα ληξιπρόθεσμα, τα οποία επρόκειτο σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του περασμένου καλοκαιριού να μηδενιστούν στο τέλος του 2018, συνεχίζουν να υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ αλλά μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 536 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν μείωση 308 εκατ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου, από τα 1,841 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο σε 1,533 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο με παράλληλη μείωση 228 εκατ. ευρώ (από τα 734 εκατ. ευρώ στα 506 εκατ. ευρώ) των εκκρεμών επιστροφών φόρου. Συνολικά, τα «φέσια» του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν από τα 2,575 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο σε 2,039 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017, η μεγαλύτερη «προσαρμογή» στα ληξιπρόθεσμα καταγράφεται στις οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα όπου από τα 2,556 υποχώρησαν στα 1,533 δισ. ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων φαίνεται να έχουν μειωθεί οριακά αφού τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν 765 εκατ. ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2018 , ανήλθαν σε 506 εκατ. ευρώ.

Στο μεσοδιάστημα όμως τα «γραμμάτια» της εφορίας είχαν ξεπεράσει ακόμα και το 1 δισ. ευρώ (τον Αύγουστο) ενώ η ΑΑΔΕ πέρυσι πλήρωνε τους εκκρεμείς λογαριασμούς της από δύο κουμπαράδες. Τόσο από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v