Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Θέμα ημερών η υπογραφή της υπουργικής απόφασης. Ακολουθεί άμεσα η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ΗΔΙΚΑ. Πώς θα κατανεμηθούν 300 εκατ. ευρώ σε περίπου 300.000 νοικοκυριά. Τα εισοδηματικά κριτήρια και ο ρόλος της αξίας των ακινήτων.

Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Παράλληλα με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, αναμένεται να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το πρόγραμμα στέγασης του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την επιδότηση ενοικίου σε περίπου 300.000 οικογένειες.

Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και εκκρεμεί μόνο η υπογραφή από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Παράλληλα, στην ΗΔΙΚΑ γίνονται οι τελικές δοκιμές, ώστε να ανοίξει άμεσα, με την υπογραφή της απόφασης, η πλατφόρμα υποδοχής των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Η καθυστέρηση στη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών στο θέμα των κόκκινων δανείων κρατά, για την ώρα, πίσω και το πρόγραμμα για το επίδομα ενοικίου, όμως από το υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα ποσά της επιδότησης θα δοθούν στους δικαιούχους αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν στο σκέλος της επιδότησης ενοικίου και ήδη αποδεσμεύτηκαν με απόφαση από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του. Το ποσό της επιδότησης, σύμφωνα με την ΚΥΑ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Συγκεκριμένα, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδομα θα είναι 70 ευρώ τον μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον μήνα.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας επεσήμαναν ότι η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Συγκεκριμένα, στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και για τα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Προσοχή όμως. Το ανώτατο όριο της επιδότησης είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως.

Προκειμένου ο δικαιούχος να υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα πρέπει να έχει καταθέσει στην εφορία το μισθωτήριο συμβόλαιο, ώστε να διασταυρώνονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Τaxis της ΑΑΔΕ τα εισοδηματικά και περιουσιακά του στοιχεία.

Βάσει της απόφασης, τα εισοδηματικά κριτήρια θα κλιμακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού. Κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα μπορεί να ενταχθεί εάν δηλώνει εισόδημα έως 7.000 ευρώ. Το όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσής του.

Όσο για τα περιουσιακά όρια, για μονομελές νοικοκυριό η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και θα προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως το ποσό των 180.000 ευρώ.

Το επίδομα θα καταβάλλεται κάθε μήνα. Ειδικά όμως για την πρώτη καταβολή του 2019, θα καταβληθούν όλα τα μηνιαία επιδόματα που αναλογούν από την 1η Ιανουαρίου.

Τέλος, όπως συμβαίνει σε όλα τα προνοιακά προγράμματα, δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Το επίδομα στέγασης είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό της επιδότησης στέγης δεν υπολογίζεται στον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v