Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Κατσέλη: Κατατέθηκαν 11.455 νέες αιτήσεις το Q4

Αύξηση 112% παρουσίασε η κατάθεση αιτήσεων προστασίας, το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ετσι, παρότι βελτιώθηκε ο ρυθμός εκδίκασης, το συνολικό ποσό των προβληματικών δανείων εκτιμάται ότι δεν περιορίστηκε.

Ν. Κατσέλη: Κατατέθηκαν 11.455 νέες αιτήσεις το Q4

Το μπαράζ νέων αιτήσεων για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2018, επηρεάζει αρνητικά, σύμφωνα με την Κομισιόν, τη διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων από τα δικαστήρια, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στο νέο υπό συζήτηση πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις ένταξης αυξήθηκαν κατά 112% κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2018 και ανήλθαν στις 11.455 έναντι 5.412 κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η παράταση της ισχύος του νόμου έως την 28η Φεβρουαρίου 2019, που έλαβε χώρα, παρά τον σκεπτικισμό των θεσμικών οργάνων, σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό της, είναι πιθανό να έχει αυξήσει έτι περαιτέρω τις εκκρεμείς νέες αιτήσεις.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, αύξηση 24% καταγράφηκε στις υποθέσεις που εξετάστηκαν/ολοκληρώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, καθώς έφτασαν τις 12.400. Δεδομένου ωστόσο ότι εν τω μεταξύ αυξάνονταν και οι νέες αιτήσεις, πιθανότατα προκύπτει ότι τα καθυστερούμενα ποσά δεν μειώθηκαν σημαντικά σε καθαρούς όρους.

Για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, πάντως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αναφέρει βελτίωση των σχετικών δεικτών πληροφόρησης. Συγκεκριμένα, οι ολοκληρωμένες εκδικασθείσες υποθέσεις αυξήθηκαν κατά 30% και οι καθυστερήσεις μειώθηκαν κατά 15%, ενώ 137.901 εκκρεμείς υποθέσεις παρέμεναν εν αναμονή της εκδίκασης στο τέλος Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v