Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνουν μέτωπα για να... ανοίξει το πουγκί

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων πριν το Eurogroup για το 1 δισ. ευρώ και έξοδος στις αγορές με 10ετές οι βασικές προτεραιότητες. Ακολουθούν ρυθμίσεις χρεών σε Ταμεία και Εφορία και Επίδομα Στέγης. Τα σενάρια για το Δώρο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Κλείνουν μέτωπα για να... ανοίξει το πουγκί

Με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τις εκκρεμότητες και να σβήσει τις διαφωνίες αναφορικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Στόχος παραμένει η άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ψήφιση ιδανικά την Παρασκευή, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι πιθανότητες έγκρισης της δόσης του 1 δισ. ευρώ χωρίς αστερίσκους.

Εφόσον λήξει ομαλά, όπως αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία», η περιπέτεια της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, το επόμενο ραντεβού με τους θεσμούς αναμένεται πριν το Πάσχα στο πλαίσιο προετοιμασίας της τρίτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα στη συνέχεια, πριν τις ευρωκάλπες στα μέσα Μαΐου στο πλαίσιο της τριμηνιαίας ενισχυμένης εποπτείας και μετά πάμε για Σεπτέμβρη.

Στο μεσοδιάστημα και σε ευθεία συνάρτηση με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξετυλίξει ένα στόρι θετικών ειδήσεων, αρχής γενομένης από την εβδομάδα που έρχεται.

Εκτός απρόοπτου, ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώσει την έκδοση δεκαετούς ομολόγου αναζητώντας ένα ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ και προσβλέποντας σε ένα επιτόκιο το οποίο ιδανικά θα είναι έστω και οριακά χαμηλότερο από 4%.

Η προεργασία σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει και οι βασικοί διαπραγματευτές έχουν «σκανάρει» την αγορά, διερευνώντας εάν η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα θα σταθεί ικανή να αποτρέψει τους «καλούς» μακροπρόθεσμους επενδυτές από την επικείμενη έκδοση. Τα ευρήματα αυτών των διερευνητικών κινήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες είναι θετικά, φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον ενώ η αγορά όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες «περιμένει την έκδοση».

Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί η πτώση των αποδόσεων του διαπραγματεύσιμου δεκαετούς ομολόγου στη ζώνη του 3,6% αλλά και το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η ζήτηση για αγορά διαμορφώνεται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ όταν οι πωλήσεις περιορίζονται σε 3-4 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση. Η αγορά βέβαια παραμένει εξαιρετικά ρηχή.

Το Eurogroup και τα... καλά νέα

Στο βαθμό που η νέα έξοδος, κριθεί «επιτυχής», με δεδομένα υψηλό κόστος συγκρινόμενο με άλλα κράτη της ευρωζώνης, ο επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, προσθέτοντας πως εάν προεγκριθεί η δόση και η εκταμίευση μεταφερθεί λίγες εβδομάδες αργότερα όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, «δεν χάθηκε και ο κόσμος». Αναγνωρίζουν, όμως, πως τυχόν μετάθεση της διαδικασίας έγκρισης για το επόμενο Eurogroup του Απρίλη θα ήταν ένα μη επιθυμητό σήμα.

Μετά το «σκόπελο» του Eurogroup, η κυβέρνηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα «καλά νέα» για τις τσέπες των ψηφοφόρων (έχει προηγηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού). Οι 120 δόσεις για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να προηγηθούν των δόσεων ρύθμισης χρεών προς την εφορία, οι οποίες δεν είναι δεδομένο ότι θα φτάνουν τις 120. Μετά τις 11 Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να στείλει τις σχετικές προτάσεις στους θεσμούς ενώ λίγο αργότερα θα κατατεθούν στη Βουλή και οι διατάξεις νόμου για τον προοδευτικά ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.

Πριν το Πάσχα, δεν αποκλείονται εξελίξεις και στο θέμα των Δώρων των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων τα οποία αρχικά περιορίστηκαν σε 1.000 ευρώ το χρόνο (500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) και στη συνέχεια κόπηκαν τελείως. Η τύχη τους κρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά κυβερνητικά στελέχη ολοένα και πυκνότερα το τελευταίο διάστημα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι κρίνει σωστό, εφόσον υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ανεξαρτήτως των αποφάσεων του ΣτΕ. Σχετικές δημόσιες δηλώσεις έκανε προ ημερών ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, την ίδια ώρα όπου κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως τυχόν εφάπαξ δαπάνες οι οποίες προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες (όπως τα Δικαστήρια) θα μπορούσαν να μην μετρήσουν στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Τις επόμενες εβδομάδες θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί και το Επίδομα Ενοικίου (από 70 έως 210 ευρώ το μήνα), το οποίο μάλιστα θα καταβληθεί στους δικαιούχους αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v