Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ζήτηση από «ποιοτικά χαρτοφυλάκια» στο 10ετές

Σύμφωνα με πληροφορίες, 419 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον αγοράς του νέου δεκαετούς ομολόγου, έναντι 290 επενδυτών στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς. Ισχυρή ζήτηση από «ποιοτικά χαρτοφυλάκια».

Ισχυρή ζήτηση από «ποιοτικά χαρτοφυλάκια» στο 10ετές

Ικανοποιημένος μετά τα αποτελέσματα της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «τώρα μπορούμε να πούμε ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα και έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

«Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση, πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη, με το 5ετές ομόλογο. Τώρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Μέσω του δεκαετούς, το δημόσιο αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως υπήρξε ισχυρή ζήτηση από «ποιοτικούς επενδυτές», με περαιτέρω υποχώρηση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων σε σχέση με την έκδοση του πενταετούς. Η αξιοποίηση των αντληθέντων κεφαλαίων θα αποφασιστεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή έκδοση, σύμφωνα με πληροφορίες, 419 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον αγοράς του νέου δεκαετούς ομολόγου έναντι 290 επενδυτών στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς ομολόγου, ενώ όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη καλύψει τα 2/3 του φετινού προγραμματισμού, πριν καν φτάσουμε στα μισά του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v