Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουτεντάκης: Τριπλό πρόβλημα αν δεν εκταμιευτούν τα κέρδη από ANFA και SMP

«Δεν μπορεί η χώρα μέσα σε δύο χρόνια να αποκαταστήσει τις ζημιές των εννιά προηγούμενων ετών», επεσήμανε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Οι θέσεις για την καταβολή αναδρομικών και την προστασία α' κατοικίας.

Κουτεντάκης: Τριπλό πρόβλημα αν δεν εκταμιευτούν τα κέρδη από ANFA και SMP

Στην ανάγκη να μετριάσει όπως είπε τις «υπερβολικές αισιοδοξίες» αναφέρθηκε ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής είπε πως «δεν μπορεί η χώρα μέσα σε δύο χρόνια να αποκαταστήσει τις ζημιές των εννιά προηγούμενων ετών, θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία» και τόνισε πως «η χώρα έχει βαριές κληρονομιές».

Για την εκταμίευση των ANFA και των SMP ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης επεσήμανε πως μία αστοχία στην εκταμίευση θα έχει τρία προβλήματα: το πρώτο είναι πως στερούνται ποσά από τα ταμεία, το δεύτερο ότι θα σταλεί κακό μήνυμα για την πορεία της χώρας, ενώ το τρίτο είναι πως κάποια από τα προαπαιτούμενα είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του κράτους (π.χ. επιλογές γενικών γραμματέων μέσω ΑΣΕΠ).

Ειδική αναφορά έκανε σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών. Ειδικά για τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, εστίασε στη «δυναμική» που μπορεί να δημιουργηθεί από το θέμα και σε ποιο σημείο αυτή θα καταλήξει και με ποια αποτελέσματα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, λέγοντας πως είναι μία συζήτηση που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Επεσήμανε πως όποιο σύστημα συμφωνηθεί, θα πρέπει να τηρεί δύο κανόνες: να διαχωρίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τους υπόλοιπους και να δοθούν εγγυήσεις για να μην υπάρχει δημοσιονομικό ρίσκο.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα του κατώτατου μισθού (θέμα που αναφέρεται και στην έκθεση του Γραφείου) αλλά και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά των φορολογούμενων και ασφαλισμένων έχουν αυξηθεί, αν και με φθίνοντα ρυθμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v