Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο προϋπολογισμός και το «υπό κατανομή» κονδύλι των €658 εκατ.

Τι «απαντά» το υπουργείο Οικονομικών μέσω του δελτίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού στις παρατηρήσεις της Κομισιόν για το επίμαχο ποσό. Τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων και οι υποψίες νέου κύκλου παροχών.

Ο προϋπολογισμός και το «υπό κατανομή» κονδύλι των €658 εκατ.

Δαπάνες υπό κατανομή συνολικού ποσού 658 εκατ. ευρώ πιστοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η ύπαρξή τους είναι δεδομένη, το τι θα γίνουν τελικά παραμένει αδιευκρίνιστο. Προς το παρόν εξηγούν την υποεκτέλεση των δαπανών το πρώτο δίμηνο του έτους.

Οι δαπάνες υπό κατανομή επισημάνθηκαν κατά την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, με διατυπώσεις οι οποίες άφηναν υπόνοιες για ενδεχόμενη χρήση τους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, χωρίς να έχουν προσμετρηθεί στους υπολογισμούς των Ευρωπαίων για το εκτιμώμενο ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% αλλά η Κομισιόν έχει θέσει τον πήχη των προβλέψεών της ακριβώς στην κόψη της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Δαπάνες 650 εκατ. ευρώ ισοδυναμούν με περίπου 0,3% του ΑΕΠ…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, «οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2019 ανήλθαν στα 8.965 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (9.534 εκατ. ευρώ). Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είχε προβλεφθεί πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018 (στις πιστώσεις υπό κατανομή). Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν τελικά ήταν ύψους 324 εκατ. ευρώ (εμφανίζονται στη στήλη της πραγματοποίησης στη γραμμή "Παροχές σε εργαζόμενους")».

Όπως είναι γνωστό, στα τέλη του περασμένου έτους, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε πληρωμές αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Το συνολικό κονδύλι, κατά την κατάθεση των συγκεκριμένων διατάξεων στη Βουλή, είχε προβλεφθεί στο 1,2 δισ. ευρώ σε μικτή βάση και μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών, στα 800 εκατ. ευρώ καθαρά. Το μεγαλύτερο μέρος των αναδρομικών κατεβλήθη στη διάρκεια του 2018 και ούτως ή άλλως, όπως επισήμανε και η Κομισιόν, άσχετα από το πότε θα καταβάλλονταν τα χρήματα στους δικαιούχους, η δαπάνη θα μετρούσε στα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2018.

Στη διάρκεια του 2019, κατεβλήθησαν από το συνολικό κονδύλι δαπανών υπό κατανομή 324 εκατ. ευρώ, καθώς προστέθηκαν αρκετές κατηγορίες νέων δικαιούχων και έγιναν και ορισμένες καταβολές που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρωθούν εντός του 2018.

Κάπως έτσι, έχουν «περισσέψει» 658 εκατ. ευρώ δαπανών, τα οποία δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v