Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντ. Κοστέλο: Πολύπλοκο το σχέδιο για το νέο νόμο Κατσέλη

Αισιοδοξία για συμφωνία αναφορικά με το πλαίσιο προστασίας, αλλά και μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν προβλήματα αντίστοιχα του προηγούμενου. Ζητά να μην υπάρχει «σταμάτα-ξεκίνα» στις μεταρρυθμίσεις, να επιταχυνθεί η εκτέλεση του ΠΔΕ και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Ντ. Κοστέλο: Πολύπλοκο το σχέδιο για το νέο νόμο Κατσέλη

Με κεντρικό μήνυμα «η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι καθοριστική», ο Ντέκλαν Κοστέλο «έξυσε πληγές» τόσο αναφορικά με το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, όσο και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν γενικά εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Είπε όμως ότι είναι ένα πολύ πολύπλοκο σχέδιο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη, ενώ επισήμανε και τη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου. «Το κόστος των 200 εκατ. ευρώ μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, αλλά φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας».

Στο πλαίσιο ερωταπαντήσεων και ειδικότερα σε ερώτηση που αφορούσε αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κρίνεται εφικτός φέτος, εξέφρασε την άποψη ότι πράγματι μπορεί να επιτευχθεί, επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις.

«Εχουμε διαπιστώσει τη σημαντική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θέλουμε το ΠΔΕ να "πληρωθεί" γιατί κρατά πίσω τον ρυθμό ανάπτυξης».

Πρέπει να γίνουν πολλά, συμπλήρωσε, ώστε να χαμηλώσουν οι συντελεστές φόρου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, υπονοώντας εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου. Επιπλέον, προσέθεσε, έχετε 24 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα αλλά το δημόσιο συνεχίζει να χρωστά ληξιπρόθεσμα σε ιδιώτες 2 δισ. ευρώ…

Ιδιαίτερα επέμεινε ο Ντ. Κοστέλο, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στη διαρκή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας μάλιστα ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα «σταμάτα-ξεκίνα», καθώς η παύση και η επανέναρξη των μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια ήταν μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η κρίση είχε τόσο μακρά διάρκεια. Εκτίμησε δε ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει χρονικό διάστημα 5-10 ετών.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε αναφορικά με το σύστημα κοινωνικών παροχών, το οποίο όπως είπε, έχει «κακή στόχευση και κακή εφαρμογή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v