Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Απόφαση των ελληνικών αρχών η πρόωρη αποπληρωμή

Στηρίζουμε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, δηλώνει ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου. Η εξόφληση τμήματος των οφειλών θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τους επίσημους πιστωτές, σημειώνει. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερο μονοπάτι.

ΔΝΤ: Απόφαση των ελληνικών αρχών η πρόωρη αποπληρωμή

Στις ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με τους άλλους επίσημους πιστωτές παρέπεμψε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του Ταμείου από την Ελλάδα.

«Είναι μια απόφαση των ελληνικών Αρχών σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, αν χρειάζεται», ανέφερε προσθέτοντας πάντως πως μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προς το Ταμείο. Όπως είναι γνωστό τα δάνεια του ΔΝΤ είναι συγκριτικά με τα αντίστοιχα του ESM πολλαπλάσιου κόστους (4,8% μέσο επιτόκιο), ενώ είναι γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ.

Ο Τζέρι Ράις ρωτήθηκε και αναφορικά με τις πρόσφατες επισημάνσεις του ΔΝΤ σχετικά με την «ασθενική» κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα σε συνάρτηση με το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση, σημειώνοντας ότι «γενικά η Ελλάδα, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε καλύτερο μονοπάτι τόσο αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και στο δημοσιονομικό πεδίο», εξήρε την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και των ελληνικών αρχών στην προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε τη στήριξη του ΔΝΤ για τη συνέχισή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v