Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα ενοικίου: Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πρώτες πληρωμές

Την πρώτη πληρωμή του επιδόματος ενοικίου και τα αναδρομικά από τον Ιανουάριο, στις 22 ή 23 Απριλίου σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές. Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τους δικαιούχους.

Επίδομα ενοικίου: Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πρώτες πληρωμές

Στις 22 ή 23 Απριλίου θα καταβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά το επίδομα ενοικίου, στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν εντός Μαρτίου.

Η διαδικασία προχωρεί με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, αλλά και με αρκετά προβλήματα κυρίως με το μισθωτήριο συμβόλαιο, που εμφανίζεται ή δεν εμφανίζεται στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.epidomastegasis.gr. Τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ δείχνουν ότι στο σύστημα έχουν υποβληθεί συνολικά 259.322 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 113.201 έχουν ήδη εγκριθεί.

Οι εγκεκριμένες αιτήσεις αντιστοιχούν σε επίδομα συνολικού μηνιαίου κόστους 13,9 εκατ. ευρώ και αφορούν 301.933 άτομα (δικαιούχους και μέλη των οικογενειών). Σε αναμονή βρίσκονται μάλιστα, 97.210 αιτήσεις (37,49%), άλλες 29.487 ή το 11,37% του συνόλου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, έχουν ακυρωθεί και ενδεχομένως θα επανυποβληθούν, ενώ 17.952 ήτοι 6,92% έχουν απορριφθεί οριστικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι το ότι δεν εμφανίζεται δηλωμένο στην Εφορία το μίσθωμα που καταβάλλουν οι ενοικιαστές στον ιδιοκτήτη της πρώτης κατοικίας. Πολλοί ενδιαφερόμενοι καταγγέλλουν τους ιδιοκτήτες τους ότι δεν τους επεκτείνουν το μισθωτήριο συμβόλαιο, ώστε να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών, όταν και θα γίνει δηλαδή έλεγχος από την ΗΔΙΚΑ.

Παράλληλα, υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες που δεν δέχονται να καταβάλουν το πρόστιμο για την κατάθεση του ηλεκτρονικού ενοικιαστηρίου στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με αναδρομική ισχύ, ώστε οι ενοικιαστές να λάβουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται από τον Ιανουάριο, εφόσον βέβαια υποβάλλουν αίτηση έως τον Απρίλιο. Κάποιοι μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, φθάνουν στο σημείο να ζητούν από τους ενοικιαστές να καταβάλουν οι ίδιοι το πρόστιμο των 100 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που λόγω της επιδότησης, ζητούν αύξηση στο ενοίκιο.

Βάσει της υπουργικής απόφασης πάντως, και του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, όσοι υποβάλλουν αίτηση και αυτή εγκριθεί εντός του Μαρτίου, θα λάβουν το επίδομα ενοικίου για τον Απρίλιο, στις 22 με 23 Απριλίου, ήτοι εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Θα λάβουν βέβαια και αναδρομικά ποσά, για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Αντίστοιχα, όσων οι αιτήσεις εγκριθούν εντός του Απριλίου, θα λάβουν περίπου στις 20-25 Μαΐου (στόχος είναι οι πληρωμές να γίνονται κοντά στις 22 κάθε μήνα), το επίδομα μηνός Μαΐου, καθώς και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Στη συνέχεια, για όποιες νέες αιτήσεις εγκρίνονται, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η αίτηση και το ποσό θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Τα στοιχεία

Από τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάζεται η ΗΔΙΚΑ, βάσει των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι από τους 113.201 ήδη εγκεκριμένους δικαιούχους, το 29,91% αφορά μονοπρόσωπα νοικοκυριά και ακολουθεί το 24,88% που είναι οικογένειες με 4 άτομα. Συνολικά, οικογένειες με ή χωρίς παιδιά αφορούν οι 63.017 αιτήσεις. Από αυτές, το 44,34% των δικαιούχων είναι οικογένειες χωρίς παιδί. Ένα παιδί έχει το 22,53% των έως χθες δικαιούχων, ενώ δύο παιδιά έχει το 25,96% και τρία μόλις το 5,92%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στοιχείο ότι μόλις το 23,76% των δικαιούχων Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι και δικαιούχοι του επιδόματος.

Η ποιοτική ανάλυση των στοιχείων αυτών αναμένεται από το υπουργείο και τη Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικά δημογραφικά συμπεράσματα για το μέλλον της οικογένειας στην Ελλάδα. Από τα πρώτα στοιχεία άλλωστε, φαίνεται ότι υπάρχει μια αύξηση των ατόμων που κατοικούν μόνοι τους, κυρίως μεγάλης ηλικίας, χωρίς παιδιά ή με ενήλικα πλέον τέκνα που δεν κατοικούν μαζί τους. Πρόκειται μάλιστα για ομάδες της κοινωνίας που δεν είναι ούτε δικαιούχοι ΚΕΑ, ούτε επιδόματος παιδιού.

Εγκρίθηκαν 562.846 αιτήσεις για επίδομα παιδιού

Εντυπωσιακή είναι πάντως η πορεία των αιτήσεων στην εφαρμογή Α21, για το επίδομα παιδιού. Ο πρώτος κύκλος των αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι. Η πλατφόρμα θα παραμείνει κλειστή μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να πληρωθεί η πρώτη διμηνιαία δόση για το 2019. Στη συνέχεια, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 15 Ιανουαρίου 2020 για όλους όσοι δεν έχουν υποβάλει φέτος αίτηση Α21.

Βάσει των στοιχείων του ΟΠΕΚΑ, μόλις σε 13 ημέρες που διαρκεί η διαδικασία, εκ των οποίων 9 εργάσιμες, έως χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 650.152 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκε το 86,57%, ήτοι 562.846 αιτήσεις. Το συνολικό μηνιαίο ποσό που θα διατεθεί σε αυτούς ανέρχεται σε 59,17 εκατ. ευρώ και το μέσο μηνιαίο ποσό εκτιμάται σε 105,14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v