Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 30 Ιουνίου ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δόσεων.

Ανοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δόσεων. Ουσιαστικές αλλαγές όμως υπάρχουν φέτος στο εκκαθαριστικό σημείωμα, καθώς για πρώτη φορά οι σύζυγοι, άσχετα με το εάν υποβάλλουν ή όχι κοινή φορολογική δήλωση, θα λάβουν ο καθένας το δικό του εκκαθαριστικό.

Θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Όσον αφορά στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, δεν υπάρχει η παραμικρή μεταβολή σε σχέση με τα ισχύοντα έως πέρυσι. Η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις που υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους, γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, ενώ για τις δηλώσεις αυτής της περίπτωσης που υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα και η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδίδεται το επόμενο έτος, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v