Ψάρια: Οκτώ ενδιαφερόμενοι για τις μονάδες Νηρέα-Σελόντα

Γιατί κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Σεπτέμβριο. Πότε αναμένεται η έξοδος των μετοχών Νηρέα και Σελόντα από το ταμπλό του ΧΑ. Για συνέργειες «από την πρώτη μέρα» μιλά η Amerra.

Ψάρια: Οκτώ ενδιαφερόμενοι για τις μονάδες Νηρέα-Σελόντα

Οκτώ τελικά είναι τα σχήματα που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για να εξαγοράσουν τμήμα των παραγωγικών δραστηριοτήτων των Νηρέα-Σελόντα, προκειμένου να εκπληρωθεί ο όρος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για τη συγχώνευση των δύο ομίλων με αυτόν της Ανδρομέδα.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, «οι παρουσιάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και η διαδικασία φαίνεται ότι δεν θα καθυστερήσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού από εδώ και στο εξής θα έχει μόνο τον ρόλο του παρατηρητή, προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι που έχει θέσει. Τίποτε παραπάνω.

Έτσι, τον Ιούνιο θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα έχει ουσιαστικά κλείσει το deal και η όλη τυπική διαδικασία μαζί με το χρηματοοικονομικό της κομμάτι (financial closure) να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο προκειμένου:

α) Η Amerra να "πάρει τα κλειδιά" σε Νηρέα και Σελόντα και

β) Οι τράπεζες από την πλευρά τους να ολοκληρώσουν ένα ακόμη βήμα στο μέτωπο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Παράγοντες που φαίνεται να ευνοούν την ολοκλήρωση του deal σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα είναι αφενός το ότι Amerra και τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να καθυστερήσουν (το αντίθετο μάλιστα…) και αφετέρου, ότι τα αρχικώς ενδιαφερόμενα σχήματα είναι πολλά (ιδίως αν αρκετά από αυτά επιμείνουν και δεν περιοριστούν στο να δουν και να… απέλθουν). Δεν είναι άλλωστε μικρή υπόθεση γι’ αυτά μέσα από ένα μόνο deal να μετεξελιχθούν στο δεύτερο σε μέγεθος πόλο της εγχώριας αγοράς».

Στον βαθμό που όλα αυτά ολοκληρωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει αμέσως μετά η διαδικασία εξόδου των μετοχών του Νηρέα και της Ιχθυοτροφεία Σελόντα (θα πάρει κάποιους μήνες) από το Χρηματιστήριο της Αθήνας και εν συνεχεία (το πιθανότερο το 2020) θα ακολουθήσει η συμφωνηθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση από τους νέους μετόχους.

Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στην Amerra υποστηρίζουν πως οι συνέργειες θα αρχίσουν να λειτουργούν «από την πρώτη μέρα», καθώς ήδη επιτροπές από τις τρεις εταιρείες (Nηρέας, Σελόντα, Ανδρομέδα) έχουν συσταθεί και δουλεύουν προκειμένου να προετοιμάσουν την καθημερινή λειτουργία του νέου ενιαίου σχήματος (σε αναζήτηση βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης διευθύνοντος συμβούλου).

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]ay.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v