Τσουνάμι με 200.000 ελέγχους από την Εφορία

Ποιοι και γιατί θα μπουν στο στόχαστρο των αρχών. Η προτίμηση που δίνεται σε «φρέσκες» υποθέσεις και τα «σκαναρίσματα» σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Πόσο βάρος καλούνται να σηκώσουν τα τελωνεία.

Τσουνάμι με 200.000 ελέγχους από την Εφορία

Ένα τσουνάμι φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων που υπερβαίνουν αθροιστικά τις 200.000 έχει προγραμματίσει για το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, βάζοντας σε πρώτο πλάνο φρέσκες υποθέσεις με αυξημένες πιθανότητες είσπραξης, ένα τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων, επιτηδευματιών και επιχειρήσεων.

Ένα πρώτο δείγμα των επιχειρησιακών σχεδιασμών για το 2019, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνεται στην έκθεση απολογισμού πεπραγμένων της ΑΑΔΕ η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και αποκάλυψε μεταξύ άλλων έσοδα 5,5 δισ. ευρώ από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης το 2018 με 816.721 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και 8.350 υποθήκες ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο.

Στο σχέδιο ελέγχων της ΑΑΔΕ φέτος ξεχωρίζουν:

* 25.000 έλεγχοι από τις εφορίες, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων καθώς και τις ΦΑΕ.

* Φοροκυνηγητό για την έκδοση αποδείξεων με τη διενέργεια τουλάχιστον 56.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ και επιμέρους στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών. Οι Υπηρεσίες Έρευνας και Διασφάλισης των Δημοσίων Εσόδων θα τρέξουν παράλληλα τουλάχιστον 16.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους. Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων ελέγχων αναμένεται στη διάρκεια των θερινών μηνών σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στους προορισμούς αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, χωρίς όμως να μένουν στο απυρόβλητο και λιγότερο τουριστικές περιοχές.

Χώρια από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και το κυνηγητό της έκδοσης αποδείξεων, το πλάνο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων στο σύνολο της επικράτειας και σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες:

* σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα

* σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης

* σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ

* για την εφαρμογή των μέτρων δέουσας επιμέλειας και

* σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων.

Οι ΥΕΔΔΕ από την πλευρά τους έχουν επιφορτιστεί με την υποχρέωση διενέργειας τουλάχιστον 120 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ και τουλάχιστον 500 λοιπών υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 49% αυτών.

Στο μέτωπο των Τελωνείων σχεδιάζεται η διενέργεια τουλάχιστον 57.000 ελέγχων δίωξης, εκ των οποίων τουλάχιστον:

* 13.500 σε υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά

* 11.500 σε καπνικά

* 9.000 σε αλκοολούχα

* 3.000 σε παραποιημένα προϊόντα

* 8.000 σε ρευστά διαθέσιμα και

* 12.000 σε λοιπές κατηγορίες.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v