Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία Τσακαλώτου για πράσινο φως στην εξόφληση του ΔΝΤ

Ανταλλάσσεις ακριβό χρέος που λήγει σύντομα, με φθηνότερο χρέος που λήγει αργότερα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Θέλουμε να βοηθήσουμε και συνεπείς δανειολήπτες.

Αισιοδοξία Τσακαλώτου για πράσινο φως στην εξόφληση του ΔΝΤ

Οπου στην Ευρώπη υπάρχουν φιλελεύθερες κυβερνήσεις τύπου Μητσοτάκη, η μεσαία τάξη έχει μεγάλο πρόβλημα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3.

Υποστήριξε ότι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία πρώτης κατοικίας έχει βασικό στόχο να βοηθήσει όσους έχουν ακίνητο μικρότερης αξίας από το υπόλοιπο του δανείου που παραμένει ανεξόφλητο. Το βάρος μοιράζεται σε τρεις (τράπεζες, δανειολήπτη, δημόσιο), ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανθρώπων που θέλουν να εξοφλήσουν αλλά δεν μπορούν.

Όπως είπε, συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται αλλά είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους. Θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις και στη φορολογία και στο ασφαλιστικό, που προσπαθούν να βοηθήσουν όσους έχουν πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και να μη φαίνονται αδικημένοι όσοι είναι συνεπείς.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Σκοπίων, τόνισε ότι είναι προς όφελος της χώρας το ότι προχώρησε. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι ένα κομμάτι του προβλήματος των Βαλκανίων. Ο κόσμος θα ακούσει τα επιχειρήματα».

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ και την εξόφληση τμήματος των δανείων που οφείλει η χώρα, είπε: «Θα δοθεί λύση. Τα οικονομικά επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ. Ανταλλάσσεις ακριβό χρέος που λήγει σύντομα, με φθηνότερο χρέος που λήγει αργότερα. Τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ, γιατί βοηθά και την πλευρά των δανειστών να γίνεται περισσότερο βιώσιμο το χρέος», τόνισε. Αναφορικά με τυχόν πολιτικά εμπόδια, εκτίμησε ότι «θα επικρατήσει η οικονομική λογική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v