Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αναστενάζει» (και) η μεσαία τάξη στην Ελλάδα

Εννέα στα 10 νοικοκυριά της μεσαίας τάξης στη χώρα δηλώνουν δυσκολίες κάλυψης των βασικών τους αναγκών και σε ποσοστό σχεδόν 75% εκτιμάται πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα έξοδα. Τι δείχνει η μελέτη του ΟΟΣΑ.

«Αναστενάζει» (και) η μεσαία τάξη στην Ελλάδα

Στην ένατη θέση από το τέλος, σε μία λίστα 39 χωρών που μελέτησε ο ΟΟΣΑ, βρέθηκε η Ελλάδα το 2016, όσον αφορά το εύρος εισοδημάτων της λεγόμενης «μεσαίας τάξης». Η πιο πλούσια μεσαία τάξη εντοπίζεται στο Λουξεμβούργο, με εισόδημα που αγγίζει έως και τις 70.620 δολάρια, ενώ η πιο «φτωχή» μεσαία τάξη στη λίστα των 39 κρατών ανήκει στην Ινδία, με ένα ετήσιο εισόδημα 1.656 δολαρίων να αποτελεί το κάτω όριο της σχετικής εισοδηματικής ζώνης.

Η Ελλάδα απέχει... έτη φωτός από το Λουξεμβούργο και μόλις οκτώ θέσεις από την Ινδία. Ακόμα χειρότερα όμως, 9 στα 10 νοικοκυριά της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα δηλώνουν δυσκολίες κάλυψης των βασικών τους αναγκών και σε ένα ποσοστό της τάξεως του 75% εκτιμάται πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα έξοδα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως μεσαία τάξη στην Ελλάδα του 2016 (σε όρους σταθμισμένης αγοραστικής δύναμης του 2010 και σε δολάρια για λόγους συγκρισιμότητας) θεωρούνταν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα από 7.894 έως και 21.050 δολάρια. Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν την Ελλάδα μία θέση ψηλότερα από Τουρκία, Χιλή, Μεξικό, Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα, Νότια Αφρική και Ινδία. Στο άλλο άκρο της κατάταξης βρίσκεται το Λουξεμβούργο, με θεωρούμενο εισόδημα μεσαίας τάξης 26.482-70.620 δολάρια, η Νορβηγία και η Ελβετία.

Η μελέτη δείχνει ότι περίπου τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης σε 18 ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ είναι οικονομικά «ευάλωτα», καθώς είναι αμφίβολο εάν μπορούν ή σίγουρα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε απροσδόκητα έξοδα ή σε μια απότομη μείωση των εισοδημάτων τους.

Τα ποσοστά αυτά ποικίλλουν ανάμεσα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εκκινώντας από 12% στη Νορβηγία, με την Ελλάδα να έχει μια ακόμα θλιβερή πρωτιά. Το 70% των νοικοκυριών της ελληνικής μεσαίας τάξης δεν μπορεί να καλύψει απροσδόκητα έξοδα, με την Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία να αποτελούν τις δύο μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες όπου τα συγκεκριμένα ποσοστά κινδύνου της μεσαίας τάξης είναι παρόμοια με αυτά της ασθενέστερης οικονομικά τάξης.

Στις 24 ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ με διαθέσιμα στοιχεία, κατά μέσο όρο ένα στα δύο νοικοκυριά (47%) με μεσαία εισοδήματα ανέφεραν δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών τους το 2016, ποσοστό το οποίο στην Ελλάδα φτάνει το 95% των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v