Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική η Λαγκάρντ σε πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

Την ικανοποίηση του ΔΝΤ για την πρόθεση της Αθήνας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος του δανείου εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ. Πώς έχει η διαδικασία. Μείωση αφορολόγητου ζητά ο Τόμσεν, εξαιρετική η δημοσιονομική προσαρμογή της Αθήνας.

Θετική η Λαγκάρντ σε πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε την Γενική Διευθύντρια του οργανισμού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το τετ α τετ με την κ. Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Γιούρογκρουπ, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Τόμσεν: Καλωσορίζω μια πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

Θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου. «Η βοήθεια του ΔΝΤ πρέπει να είναι προσωρινή, όταν τη χρειάζονται οι χώρες-μέλη», συμπλήρωσε.

Απαντώντας για το θέμα των μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε ότι οι περικοπές στις συντάξεις (που ακυρώθηκαν) και στο αφορολόγητο όριο είναι σημαντικές, όχι για να πιαστεί το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο όπως είπε, είναι σίγουρος πως η χώρα θα πετύχει.

Εξήγησε ότι, κατά την άποψη του ΔΝΤ, είναι απαραίτητες για τον εκμοντερνισμό της οικονομίας και για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων και φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές. Συμπλήρωσε ότι θα βοηθούσαν για να αποκατασταθεί η δημόσια δαπάνη, που τα χρόνια της κρίσης μειώθηκε δραματικά. Χαρακτήρισε «εξαιρετικά καλή» τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε, αλλά τόνισε ότι κάποια μέτρα δεν ήταν φιλικά προς την ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, περιορίστηκε να πει ότι δεν υπάρχει πλέον πρόγραμμα του Ταμείου στις τράπεζες και έτσι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες των συζητήσεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά «κόκκινα» δάνεια ενώ τα κεφάλαια των τραπεζών στηρίζονται πολύ στον αναβαλλόμενο φόρο. Εκτίμησε ότι δεν είναι σωστή μια στρατηγική με βάση την οποία οι τράπεζες προσπαθούν για πολλά χρόνια σιγά σιγά να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, για να συμπληρώσει ότι «δεν έχω ιδέα» για τις συζητήσεις που γίνονται με τις ρυθμιστικές αρχές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v