Δραγασάκης: Προοδευτικό εργαλείο η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τι λέει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης για αγορές και επενδύσεις.

Δραγασάκης: Προοδευτικό εργαλείο η Αναπτυξιακή Τράπεζα

«Τα αποθέματα που έχουμε μας επιτρέπουν να μη δανειστούμε μέχρι το 2023», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας που ψηφίζεται σήμερα.

«Η ρευστότητα που έχουμε μας δίνει τη δυνατότητα να πληρωθούν τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, να βελτιωθεί η διεθνής πιστοληπτική εικόνα της χώρας, να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού και να βρούμε τρόπους επιτάχυνσης της ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε πως «η χώρα έχει αναπτυξιακή στρατηγική, αποκτά σύγχρονες προοπτικές που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργούνται τα εργαλεία που συμπληρωματικά με τις τράπεζες επιτρέπουν να καλυφθούν τα κενά».

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, περαιτέρω διαβούλευση θα υπάρξει για τη δεύτερη παράγραφο του άρθρο 40, που αφορά στις περιπτώσεις που δεν επιβάλλονται κυρώσεις, αν διαπιστωθεί ότι έχουν υποβληθεί ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία. Η πρώτη παράγραφος παραμένει στο νομοσχέδιο, ωστόσο η δεύτερη παράγραφος δεν θα ψηφιστεί τελικά αλλά θα υπάρξει συνέχιση της διαβούλευσης για ευρύτερη συναίνεση (για το θέμα είχαν υπάρξει και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση).

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαρακτήρισε την Αναπτυξιακή Τράπεζα «ένα προοδευτικό εργαλείο», που μπορεί να χρηματοδοτήσει σχέδια μακράς απόδοσης. Συνέχισε λέγοντας πως «σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 500 αναπτυξιακές τράπεζες. Στην Ευρώπη, μόνο η Ελλάδα και η Μάλτα δεν είχαν Αναπτυξιακή Τράπεζα. Η Μάλτα δημιούργησε και τώρα είναι η σειρά της χώρας μας».

Κατά την τοποθέτησή του σημείωσε πως υπήρχε καχυποψία για το εγχείρημα, λόγω της ΕΤΒΑ, που ήταν μία εστία σκανδάλων και αντί να εξυγιανθεί, τελικά ιδιωτικοποιήθηκε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που καθιστούν σημαντική τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, λέγοντας χαρακτηριστικά: Οι αγορές κάνουν λάθη και αυτά δημιουργούν χρηματοδοτικά κενά. Άρα χρειάζεται ένας θεσμός για να καλύπτει αυτά τα κενά, για παράδειγμα για τις μικρές επιχειρήσεις. Υπάρχουν και γεωπολιτικοί λόγοι, καθώς δίνεται η δυνατότητα να διερευνηθεί η ύπαρξη συνεργασιών με άλλες χώρες. Οι Αναπτυξιακές Τράπεζες διαδραματίζουν και έναν ευρύτερο θεσμικό ρόλο, καθώς αποτελούν εστίες γνώσης.

Από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξαπέλυσε πυρά στην αντιπολίτευση, λέγοντας: «Θέλατε να μείνει η χώρα όπως την είχατε αφήσει. Με ένα νόμο επενδύσεων που δεν απέδιδε, χωρίς να υπάρξει αναπτυξιακή τράπεζα. Και θέλατε να ξανάρθετε εσείς ή κάποιοι που κάνουν αέρα στους σκελετούς που βρήκαν στην υπηρεσία για τους αναπτυξιακούς νόμους. Αυτά που ακούγονται έχουν υψηλή δόση θράσους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v