Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ληξιπρόθεσμα χρέη: «Καβούρια» στις τσέπες του δημοσίου

Ελάχιστα τα χρήματα που διατέθηκαν το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές που έχουν φορείς του κράτους στην αγορά. Κινητικότητα καταγράφεται μόνο σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: «Καβούρια» στις τσέπες του δημοσίου

Μηδενικές πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου το πρώτο δίμηνο του έτους αποδεικνύουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να συνεχίζει να στερείται ρευστότητας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν πληρωμές 10,4 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης και ένα απόλυτο μηδενικό στις πληρωμές εκκρεμών επιστροφών φόρου. Μόνο στο μέτωπο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης φάνηκε κάτι να κινείται, με πληρωμές 54,6 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Συγκεντρωτικά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στα 1,669 δισ. ευρώ (από 1,578 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο), ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στα 480 εκατ. ευρώ (από 488 εκατ. ευρώ).

Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά τις κόντρες που πυροδότησε στη Βουλή η διάταξη νόμου με την οποία το υπουργείο Οικονομικών μείωνε στο 3% (από 6%) το επιτόκιο το οποίο οφείλει να πληρώνει για υποχρεώσεις του, που εξοφλούνται πέραν της προθεσμίας των 90 ημερών. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υποστήριξε πως η μείωση του επιτοκίου αφορά μόνο υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στα δικαστήρια. Γεγονός παραμένει, όμως, ότι είτε 6% είτε 3% για τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες, είτε αφορά χρέη, είτε εκκρεμείς επιστροφές φόρων, το δημόσιο δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία για έντοκη πληρωμή.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου επρόκειτο να μηδενιστούν πέρυσι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου και εν συνεχεία σε μεταμνημονιακό περιβάλλον η δέσμευση μετατέθηκε για το τέλος του 2018. Δεν τηρήθηκε σε καμία περίπτωση. Οι νεότερες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας αφορούν σε μηδενισμό του στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και κυρίως στην αποφυγή δημιουργίας νέων, χωρίς όμως να έχει τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v