ΟΑΕΔ: Ερχεται 2ος κύκλος κοινωφελούς εργασίας σε δήμους-περιφέρειες

Εντός του καλοκαιριού, αναμένεται η υλοποίηση νέου κύκλου προγραμμάτων 8μηνης διάρκειας, για απασχόληση ανέργων σε δήμους και περιφέρειες. Τις κυβερνητικές προθέσεις «φωτογράφισε» ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας. Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

ΟΑΕΔ: Ερχεται 2ος κύκλος κοινωφελούς εργασίας σε δήμους-περιφέρειες

Ανοικτό το ενδεχόμενο να «τρέξει» ένας νέος, δεύτερος κύκλος προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και περιφέρειες μέσα στο καλοκαίρι, άφησε ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας. Μιλώντας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μπάρκας δήλωσε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε να συλλέξει τις ανάγκες αυτών, στοχεύοντας στην υλοποίηση, χωρίς χρονικά κενά, ενός δεύτερου κύκλου του εν λόγω προγράμματος.

Μάλιστα, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι πιθανότητα ή δυνατότητα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος δεν υπάρχει, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασής του, μέσω ενός δεύτερου κύκλου.

Να σημειωθεί ότι ήδη «τρέχει»  η δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας» (Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 08/2018) για 30.333 θέσεις ανέργων. Ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο και εντός του καλοκαιριού αναμένεται σταδιακά να ολοκληρωθεί.

Βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, δε, χωρίς να υπάρξει  καθυστέρηση, σταδιακά, από τον Ιούνιο και μετά, εντός της προεκλογικής περιόδου, θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος προσλήψεων, 8μηνης διάρκειας, και μάλιστα με αυξημένη αμοιβή βάσει του νέου κατώτατου μισθού.  

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός στη Βουλή, από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οκτώ προγράμματα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα, μέσω των οποίων έχουν ενταχθεί για εργασία, σε δήμους, περιφέρειες, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα 67.275 άνεργοι. Ο συνολικός τους  προϋπολογισμός ξεπερνά τα 423,4 εκατ. ευρώ.

Σήμερα λειτουργούν τέσσερα προγράμματα τέτοιου χαρακτήρα, τα οποία απευθύνονται σε 46.414 ωφελούμενους, συνολικού προϋπολογισμού 331,48 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο είναι αυτό των 30.333 θέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μπάρκα, από αυτές τις 30.333 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί, έχουν καλυφθεί οι 25.184, ενώ από τα 219,27 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, θα δαπανηθούν τελικά τα 182,05 εκατ. ευρώ.  Έχουμε, δηλαδή, κάλυψη θέσεων και δαπανών στο 83%.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα με νομοθετικές παρεμβάσεις δόθηκε παράταση στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε δράσεις αντιπυρικής προστασίας και σε προσφυγικές δομές.  Σύμφωνα με τον κ. Μπάρκα, αυτό έγινε κατ’ εξαίρεση, καθώς τα δύο αυτά προγράμματα άπτονταν συγκεκριμένων άμεσων και ανειλημμένων αναγκών, όπως η συνέχιση της όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερης διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης αλλά και η έγκαιρη προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, για τον φετινό Μάρτιο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 1.076.339, μειωμένοι κατά 33.046, σε σύγκριση με  τον Φεβρουάριο, που ήταν 1.109.385 άτομα. Βέβαια, μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2018, όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονταν σε 1.055.084, προκύπτει αύξηση των ανέργων που βρίσκονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά 21.255 άτομα. Γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, παρότι επισημαίνουν ότι η εγγεγραμμένη ανεργία καθορίζεται και από παράγοντες όπως το περιεχόμενο και τα οφέλη των προγραμμάτων απασχόλησης που «τρέχουν» κατά περίοδο, καθώς και από την υποχρέωση εγγραφής στον Οργανισμό, των άνεργων δικαιούχων  του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Τα υπόλοιπα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ δείχνουν μια μικρή υποχώρηση των επιδοτούμενων ανέργων, σημάδι επίσης έναρξης της εποχικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, οι επιδοτούμενοι άνεργοι τον Μάρτιο  ήταν 167.910, όταν τον Φεβρουάριο είχαν φτάσει τους 203.342 (μείωση 35.472 ή 17,42%). Τον Μάρτιο του 2018 ήταν 168.325 (μείωση 415 ή 0,25%).

Αντίθετα, δεν υποχωρεί  ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 538.827 άνεργοι (50,06%) αδυνατούν να βρουν δουλειά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v