Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εισηγμένες με τα «γερά» cash flows

Ποιες εισηγμένες εταιρείες ξεχώρισαν το 2018 για τις θετικές τους ταμειακές ροές. Πώς «μεταφράζεται» αυτό σε ότι αφορά τις επενδύσεις, τα δανειακά ανοίγματα και την πολιτική χρηματικών διανομών προς τους μετόχους. Αναλυτικός πίνακας.

Οι εισηγμένες με τα «γερά» cash flows

Μεγάλη έμφαση δίνουν οι αναλυτές όχι μόνο στα κέρδη μιας εταιρείας, αλλά και στην πορεία των ελεύθερων ταμειακών ροών που σημειώνει. Και αυτό, γιατί συχνά το ένα μέγεθος συμπληρώνει το άλλο, προκειμένου οι επενδυτές να λάβουν μια πληρέστερη εικόνα για την πορεία της εταιρείας στην οποία είναι τοποθετημένοι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

• Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αποτελούν το άθροισμα των λειτουργικών ταμειακών ροών και των επενδυτικών ταμειακών ροών.

• Οι λειτουργικές ταμειακές ροές δείχνουν πόσο αυξήθηκε ή μειώθηκε το ταμείο της εταιρείας από τη λειτουργική της δραστηριότητα μέσα σε ένα έτος.

• Οι επενδυτικές ταμειακές ροές δείχνουν πόσο μειώθηκε (αυξήθηκε) το ταμείο της εταιρείας λόγω της υλοποίησης επενδύσεων-εξαγορών (πώλησης περιουσιακών στοιχείων).

Αν πχ μια εταιρεία σημείωσε το 2018 5 εκατ. ευρώ θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ, τότε προέκυψαν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 2 εκατ. ευρώ, άρα δημιουργήθηκε ισόποσος χώρος για: α) Μείωση του καθαρού δανεισμού της εταιρείας β) Διανομή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους γ) Συνδυασμός των δύο παραπάνω επιλογών.

Αν αντίθετα, οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι αρνητικές, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του καθαρού δανεισμού της εταιρείας.

Γενικότερα, οι επενδυτές εντυπωσιάζονται όταν βλέπουν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές μεγάλου ύψους, αλλά επίσης συχνά δεν ενοχλούνται σε περιπτώσεις αρνητικών ταμειακών ροών, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται πολιτικές υποσχόμενων επενδύσεων (βλέπε ενδεικτικά στον παρατιθέμενο πίνακα τις περιπτώσεις των εισηγμένων ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Cenergy, ElvalHalcor, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, Καράτζης, Grivalia, Πανγαία), ή διεύρυνσης των μεριδίων αγοράς.

Ειδικότερα, μερικές από τις επισημάνσεις του παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίον παρουσιάζονται οι ελεύθερες ταμειακές ροές του 2018, είναι οι παρακάτω:

• Οι ελεύθερες ταμειακές ροές των Ελληνικών Πετρελαίων (641 εκατ. ευρώ) ήταν το 2018 πολλαπλάσιες από τα καθαρά κέρδη της ίδιας χρήσης (211,6 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα ο Όμιλος να προχωρήσει φέτος σε πολύ υψηλότερες χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της.

• Οι υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές της Motor Oil (186,5 εκατ. ευρώ) διευκολύνουν το πρόγραμμα επενδύσεων και εξαγορών του Ομίλου εντός και εκτός του κλάδου των πετρελαιοειδών.

• Τα μεγάλα σχετικά νούμερα της Coca-Cola HBC κατά τα τελευταία χρόνια (+268 εκατ. πέρυσι) οδήγησαν στην πρόσφατη απόφαση για φετινή διανομή (και) έκτακτου μερίσματος.

• Από την πλευρά του ο ΟΤΕ (επίδοση +274,2 εκατ. ευρώ) αποκτά την ευχέρεια να συνδυάζει υψηλές επενδύσεις (921 εκατ. πέρυσι) και διανομή αυξημένου μερίσματος.

• Η MIG σε ενοποιημένη βάση κατάφερε πέρυσι να περιορίσει τον καθαρό της δανεισμό κατά 186,5 εκατ. ευρώ. Το ίδιο και η θυγατρική της Attica Group κατά 61,1 εκατ. ευρώ.

• Ανάλογα έπραξε και η ΔΕΗ (392 εκατ. ευρώ) παρά το έντονα ζημιογόνο αποτέλεσμα στο οποίο υποχρεώθηκε.

• Ο ΟΠΑΠ είχε μια πολύ καλή χρονιά τόσο σε επίπεδο λογιστικής κερδοφορίας (+143,3 εκατ.), όσο και σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών (+143,8 εκατ. ευρώ).

• Η JUMBO κατάφερε να σημειώσει υψηλές θετικές ταμειακές ροές (134,6 εκατ. ευρώ) παρά το επενδυτικό της πρόγραμμα που συνεχίζεται απρόσκοπτα.

• Το αυτό συμβαίνει και την Μυτιληναίος (θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 115,3 εκατ., παρά την υλοποίηση επενδύσεων 46,6 εκατ. ευρώ).

• Η καπνοβιομηχανία Καρέλιας καταφέρνει χρόνο με το χρόνο να αυξάνει το θετικό καθαρό της ταμείο, καθώς όχι μόνο σημειώνει υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές (+92,6 εκατ. πέρυσι), αλλά και γιατί επιτυγχάνει παράλληλα θετικές επενδυτικές ταμειακές ροές λόγω των τόκων που εισπράττει.

• Η ΕΥΔΑΠ δείχνει ότι έχει την ικανότητα στο μέλλον να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα, χωρίς να διαφοροποιήσει τη μερισματική της πολιτική (+108,8 εκατ. οι ελεύθερες ταμειακές ροές το 2018).

• Η Quest Holdings «γέννησε» πέρυσι μετρητά 45,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου, αλλά και να διαθέτει ρευστότητα για επενδύσεις και εξαγορές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v