Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ληξιπρόθεσμα: Προς αύξηση οι δόσεις για εταιρικά χρέη

Το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες δόσεις για τις οφειλές στην εφορία Νομικών Προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα άφησε ανοικτό η αρμόδια υφυπουργός. Tα δεδομένα και από τι θα εξαρτηθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ληξιπρόθεσμα: Προς αύξηση οι δόσεις για εταιρικά χρέη

Παράθυρο αύξησης του πλήθους των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία από τις επιχειρήσεις άνοιξε μιλώντας στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως είπε, « σε ότι αφορά τα Νομικά Πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχουμε δύο διαφορετικές ρυθμίσεις. Η μία ρύθμιση αφορά είναι 18 δόσεις, εκεί που ήταν πριν οι 12 και οι 24 δόσεις που είχαμε πριν, γίνονται 30. Άκουσα όλα αυτά που μου τέθηκαν στη συζήτηση στην Επιτροπή και από τους Φορείς, τα επεξεργαζόμαστε και όταν θα έρθει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, το συζητάμε για τις Ο.Ε. και τις Ε.Ε. που είναι προσωπικές εταιρείες.

Όπως, επίσης, συζητάμε και το θέμα των 18 να γίνουν 24 ή οι 30 να γίνουν 36 και θα θέλαμε να το εξετάσουμε αυτό και να δούμε αν υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό κόστος και μετά να μπορούμε να το φέρουμε στην Ολομέλεια, νομοτεχνικά».

Στην αρχική της μορφή, η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών σε 18 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για τακτικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) ή σε 30 μηνιαίες δόσεις στην περίπτωση έκτακτων φόρων (π.χ φόρος κληρονομιών), προκειμένου για κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Σε αντιδιαστολή, για μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, το νομοσχέδιο προβλέπει έως 120 δόσεις όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v