Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται «διορθώσεις» για τον ΦΠΑ

Μετά την κατάθεση της σημερινής τροπολογίας στη Βουλή, πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραπέμπουν σε νομοτεχνικές βελτιώσεις αύριο, μέσω των οποίων αυξάνονται οι πιθανότητες να χαμηλώσουν στο 13% και τα ροφήματα. Θολό το τοπίο για τον καφέ.

Έρχονται «διορθώσεις» για τον ΦΠΑ

Αν αγοράσεις κακάο στο σούπερ μάρκετ, ο ΦΠΑ από τις 20 Μαΐου θα είναι 13%. Αν παραγγείλεις μια κούπα κακάο σε ένα καφενείο, ο ΦΠΑ κάνει άλμα στο 24%. Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο καφές είτε αγοράσεις συσκευασία στο σούπερ μάρκετ είτε ένα φραπέ έχει ΦΠΑ 24% ! Από κει και πέρα αρχίζουν τα μπερδέματα.

Μετά την κατάθεση της σημερινής τροπολογίας στη Βουλή, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει το αλαλούμ με ΦΠΑ 13% σε ό,τι τρώγεται και ΦΠΑ 24% σε ό,τι πίνεται, πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραπέμπουν σε νομοτεχνικές βελτιώσεις αύριο Τρίτη, μέσω των οποίων αυξάνονται οι πιθανότητες να χαμηλώσουν στο 13% και τα ροφήματα. Το τοπίο ειδικά για τον καφέ παραμένει θολό.

Στην τροπολογία ορίζεται μεταξύ άλλων ότι επιστρέφουν σε ΦΠΑ 13% «αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, γριάδα η ιαματική και λου'ίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη». Τα ίδια προϊόντα όμως όπως και το κακάο αν καταναλωθούν ως ρόφημα επιβαρύνονται με συντελεστή 24%.

* Δείτε την τροπολογία για τις μειώσεις του ΦΠΑ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v