Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Ολοι ξέρουμε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο

«Η ΝΔ επένδυσε στη μείωση των συντάξεων, δεν έγινε. Δεν έχει κανένα νόημα να επενδύσει τώρα στο αφορολόγητο, γιατί όπως όλοι ξέρουμε δεν θα γίνει», είπε ο υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σταθάκης: Ολοι ξέρουμε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7.00», με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο. Καλεσμένος ήταν, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Σε ερώτηση για τις διακοπές του πρωθυπουργού πέρυσι το καλοκαίρι, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Πολύ ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα. Το είπαμε το ξαναείπαμε, έχει και τα όρια του. Δεν μπορεί αυτό να είναι το πολιτικό θέμα συζήτησης. Είμαστε μια κυβέρνηση που διατηρούμε ένα ισχυρό ηθικό πλεονέκτημα. Είναι σαφές το ηθικό μας στίγμα, δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ και θα το διατηρήσουμε έτσι». Και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες πολίτες δεν ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα. Ήταν μία επίθεση προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Υπάρχει η αίσθηση της υπερβολής. Πάμε τώρα να συζητήσουμε τα σοβαρά…». Σημείωσε δε, ότι κατά το παρελθόν δεν αποτελούσε καν πολιτικό θέμα το πού και πώς κάνουν διακοπές οι πρωθυπουργοί.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι αυτοδύναμες και σημαντικές από μόνες τους καθώς αφορούν μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη. «Οι ευρωεκλογές είναι ένας ισχυρός δείκτης για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες θα τοποθετηθούν σ΄ ένα πολύ μείζον θέμα για την κατάσταση στην Ευρώπη και τις προοπτικές της στο μέλλον», είπε. Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, επισήμανε: «Είμαστε δεσμευμένοι εδώ και καιρό ότι θα κάνουμε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνηση απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της Βουλής».

Για τα εργασιακά θέματα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υπερασπίζεται σθεναρά το 40ωρο, αλλά έκανε μεγάλες αλλαγές τα προηγούμενα χρόνια με ελέγχους σε επιχειρήσεις που παραβίαζαν το 8ωρο και δεν πλήρωναν υπερωρίες. Έχουμε αντιμετωπίσει ένα μεγάλο μέρος των παρανομιών που γινόντουσαν κι έχουμε μία αυστηρή και σαφή νομοθεσία. Φυσικά, μπορούν τα εργοστάσια και οι υπηρεσίες να λειτουργούν όσες ημέρες θέλουν το χρόνο, αλλά οι συμβάσεις με τους εργαζόμενους για να είναι νόμιμες πρέπει να τηρούν το 40ωρο. Αυτό, είπε και η κα Αχτσιόγλου χθες στη Βουλή. Οποιαδήποτε άλλη σύμβαση είναι παράνομη».

Κάλεσε δε, τη ΝΔ να διατυπώσει προεκλογικά τις δικές της θέσεις για τα εργασιακά: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές διολισθήσεις στα εργασιακά, μία με το 8ωρο ότι μπορεί να είναι και 10ωρο, μία με την 7ημερη εργασία. Να βγει η ΝΔ και να μας πει: Είναι υπέρ πιο ευέλικτων σχέσεων εργασίας; Είναι υπέρ μεγαλύτερων ωραρίων; Είναι υπέρ της παραβίασης του πενθημέρου; Να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα της για τα εργασιακά προεκλογικά για να ξέρουν και οι εργαζόμενοι ποιες είναι οι απόψεις της. Πρέπει η ΝΔ να αποσαφηνίσει το πρόγραμμά της διότι είναι επιρρεπής να διατυπώσει θέσεις για πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις από αυτές που ισχύουν και απαρέγκλιτα τηρεί και υπερασπίζεται η παρούσα κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ και τις αντιδράσεις για την εξαίρεση των ροφημάτων, ο Υπουργός υπογράμμισε: «δουλέψαμε με τις δυνατότητες που είχαμε στο πλαίσιο του δημοσιονομικού στόχου για το τρέχον έτος. Έγινε η κατανομή επακριβώς. Η εξαγγελία ήταν για την εστίαση όχι για τα ροφήματα. Τέθηκε από την πλευρά πολλών το αίτημα το takeaway να μπει σε αυτή την κατηγορία κι αυτό έγινε. Όλο το πακέτο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τις αλυσίδες τροφίμων, την ενέργεια είναι μια σημαντική ελάφρυνση που φιλοδοξούμε να έχει αντίκτυπο και στην κατανάλωση και στις τιμές».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της ΝΔ για προεκλογικές παροχές ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Η ΝΔ επένδυσε στη μείωση των συντάξεων, δεν έγινε. Δεν έχει κανένα νόημα να επενδύσει τώρα στο αφορολόγητο, γιατί όπως όλοι ξέρουμε δεν θα γίνει. Η κυβέρνηση πέτυχε μια πολύ σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή γι΄ αυτό βγήκαμε από το Μνημόνιο και ταυτόχρονα έχει την κοινωνική της πολιτική από το 2015. Από την αρχή, στο επίκεντρο του προγράμματος 2015-2018 ήταν το πως ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν στο όριο της φτώχειας θα ανέβουν προς τα πάνω. Γι΄ αυτό, από το 2015 έως σήμερα, πέρα από τη διανομή των υπερπλεονασμάτων με ισχυρά κοινωνικά κριτήρια, υπήρχε μια μονιμότερη μέριμνα η οποία αφορούσε μέτρα όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συνεπώς, υπάρχει μια σταθερή γραμμή της κυβέρνησης. Δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Όλα τα μέτρα τα εξαγγείλαμε τον Σεπτέμβριο και τα υλοποιούμε βήμα προς βήμα, με μέτρο και με τρόπο που να επιτρέπεται από τα δημοσιονομικά δεδομένα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v