Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνονται σε 24/36 οι δόσεις για τα χρέη νομικών προσώπων στην Εφορία

Σε έως 36 δόσεις θα μπορούν τα νομικά πρόσωπα να πληρώσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία. Κατατέθηκε και η νομοτεχνική βελτίωση με την οποία μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ για τον καφέ και για άλλα προϊόντα στο ράφι.

Αυξάνονται σε 24/36 οι δόσεις για τα χρέη νομικών προσώπων στην Εφορία

Επεκτείνονται σε 24 και 36 οι δόσεις για τις οφειλές στην εφορία που έχουν τα Νομικά Πρόσωπα, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σημείωσε πως η αποπληρωμή για τα Νομικά Πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα είναι αντίστοιχη με αυτή που προβλεπόταν στην προηγούμενη ρύθμιση για τις 18 (σ.σ. για τακτικούς φόρους, όπως ΦΠΑ, εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και τις 30 (για έκτακτους, όπως φόροι κληρονομιάς).

Τις αλλαγές αυτές είχε «φωτογραφίσει» την προηγούμενη εβδομάδα στις επιτροπές της Βουλής η υφυπουργός και κατατίθενται ως νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο. Για τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα οι δόσεις φτάνουν έως και τις 120, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.

Επίσης η υφυπουργός σημείωσε πως με νομοτεχνική βελτίωση μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% στα προϊόντα του καφέ, στο τσάι, στα μπαχαρικά, στα παρασκευάσματα καρπών και φρούτων και σε άλλα προϊόντα στο ράφι. Επίσης σημείωσε πως σε μία περιοχή της Μακεδονίας, στην Κοζάνη, μειώνεται ο ΦΠΑ στην τηλεθέρμανση από το 13% στο 6%.

«Αυτό μπορούμε να κάνουμε τώρα» σημείωσε η υφυπουργός, προσθέτοντας πως «το επόμενο διάστημα θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις».

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

  • 100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ
  • 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
  • 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και
  • 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις

Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

  • 100% για εφάπαξ εξόφληση
  • 85% για 2 έως 6 δόσεις
  • 70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
  • 60% για 13 έως 18 δόσεις
  • 40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και
  • 20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές τους ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.

Επιπλέον, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι όλα αυτά που η αντιπολίτευση έσπευσε να χαρακτηρίσει ως προεκλογικές παροχές, ήρθαν για να μείνουν. Είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα”. Κατά την τοποθέτηση της αναφέρθηκε στα μέτρα που ψηφίζονται αύριο από τη Βουλή, αλλά και στο γενικότερο πακέτο που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο.

“Μιλάμε για ένα πρόγραμμα ανάταξης της κοινωνίας και της οικονομίας με ορίζοντα τετραετίας” σημείωσε και προσέθεσε “μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη. Δεν είναι δυνατόν η ανάπτυξη να βασιστεί πάνω σε κοινωνικά συντρίμμια”. Συνέχισε λέγοντας “ο λαός γνωρίζει τώρα με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι ψήφος στο Βέμπερ”. Κλείνοντας μίλησε για δύο κόσμους που συγκρούονται, σημειώνοντας πως πρέπει να μπει ανάχωμα στην αντικοινωνική ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v