Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αύξηση στα φέσια του Δημοσίου στην αγορά

Τα 1,574 δισ. ευρώ των οφειλών του Ιανουαρίου, διευρύνθηκαν σε 1,665 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και ενισχύθηκαν περαιτέρω σε 1,790 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Νέα αύξηση στα φέσια του Δημοσίου στην αγορά

Το μοντέλο πληρωμών με το σταγονόμετρο όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου συνεχίστηκε και τον Μάρτιο με αποτέλεσμα τα «φέσια» προς τους ιδιώτες να αυξάνονται κόντρα στις δεσμεύσεις για μηδενισμό τους.

Στις πληρωμές κάτι φάνηκε να… κινείται αναφορικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να πατήσει γκάζι όπως φάνηκε τουλάχιστον από τις διατάξεις για υπερωριακή απασχόληση των αρμοδίων υπαλλήλων προκειμένου να εκδοθούν γρηγορότερα περισσότερες συντάξεις.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι τον Μάρτιο έγιναν πληρωμές 57,7 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, χωρίς να παρατίθενται δεδομένα για το ύψος των εκκρεμών υποχρεώσεων του δημοσίου προς συνταξιούχους εν αναμονή. Είχαν προηγηθεί πληρωμές 54,6 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και μόλις 4,6 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Στις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν μηδενικές πληρωμές τον Μάρτιο αλλά σταδιακή μείωση του στοκ των εκκρεμοτήτων από τα 488 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 417 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης, όπου αποτυπώνονται όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου τα μεγέθη κινούνται ανοδικά ως προς τα «φέσια». Τα 1,574 δισ. ευρώ των οφειλών του Ιανουαρίου, διευρύνθηκαν σε 1,665 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και ενισχύθηκαν περαιτέρω σε 1,790 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Οι πληρωμές στο ίδιο διάστημα, με το σταγονόμετρο. Μόλις 7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, 3,4 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 47,3 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο με τη μερίδα του λέοντος να αφορά πληρωμές Νομικών Προσώπων (24,7 εκατ. ευρώ) και υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (13 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v