Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φωτιά» στο Taxis με δηλώσεις και ρυθμίσεις

Μέσο φόρο 330 ευρώ βγάζουν τα πρώτα εκκαθαριστικά, για έναν στους τέσσερις φορολογούμενους. Χωριστά τα φετινά ραβασάκια για τους συζύγους.

«Φωτιά» στο Taxis με δηλώσεις και ρυθμίσεις

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι πιθανότητες να μη δοθεί παράταση στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι παραπάνω από αισθητές.

Το γεγονός ότι το σύστημα taxis άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αλλά και ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τώρα συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση, αν και το γεγονός ότι τα λογιστικά γραφεία τρέχουν και… δεν φτάνουν τις τελευταίες ημέρες με την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις ενδέχεται να χαμηλώσει τις ταχύτητες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, φέτος έχουν υποβληθεί υπερδιπλάσιες δηλώσεις ενώ από τα πρώτα στατιστικά ξεχωρίζει ο μικρός συγκριτικά αριθμός εκκαθαριστικών με επιστροφή φόρου (1 στα 10) και η συντριπτική πλειοψηφία των μηδενικών εκκαθαριστικών (6 στα 10).

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.560.252 δηλώσεις έναντι 682.150 δηλώσεων πέρυσι, ενώ εξαιτίας των χωριστών εκκαθαριστικών που εκδίδονται φέτος για τους συζύγους (άσχετα αν κάνουν ή όχι κοινή φορολογική δήλωση), το τελικό τους πλήθος θα είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά. Ενδεικτικό είναι ότι στο 1,5 εκατομμύριο δηλώσεων αντιστοιχούν 2.152.817 εκκαθαριστικά.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα:

· Σχεδόν ένας στους τέσσερις φορολογούμενους, ποσοστό 26,01%, καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Για 559.912 δηλώσεις, το ραβασάκι είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 330,57 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 590 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, όπως κάθε χρονιά, ενώ ενεργή παραμένει η επιλογή ρύθμισης του φόρου εισοδήματος μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Οι τρέχοντες φόροι -μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018- δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων παρά μόνο βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έως το τέλος του περασμένου έτους.

· Τα μηδενικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν στο 62,59% του συνόλου και ανέρχονται σε 1.347.436.

· Για το 11,4% των φορολογούμενων ή 245.469 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσο όρο φθάνει τα 268 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα συμψηφίσει ή θα επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών μέσω της ΑΑΔΕ φτάνει τα 65,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v