Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περισσότερες πωλήσεις ακινήτων υπόσχονται οι τραπεζίτες

Για ποιους λόγους παραμένει χαμηλή η προσφορά ακινήτων, παρά τη ζήτηση από funds. Λίγες οι συναλλαγές και για ξενοδοχειακές μονάδες. Θα βγουν στο σφυρί περισσότερα πακέτα με ανακτηθέντα ακίνητα λένε οι τραπεζίτες.

Περισσότερες πωλήσεις ακινήτων υπόσχονται οι τραπεζίτες

Χαμηλά παραμένουν τα επίπεδα συναλλαγών για χαρτοφυλάκια ανακτηθέντων από τις τράπεζες ακινήτων καθώς και για ξενοδοχειακές μονάδες, παρά την αυξανόμενη ζήτηση από πλευράς real estate και private equity funds.

Αυτή ήταν η βασική διαπίστωση όσων συμμετείχαν σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωινές ενότητες του 2ου ετήσιου συνεδρίου, που διοργανώνει η Smith Novak, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans-NPLs) τραπεζών της Ν. Α Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους επενδυτών η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η ανάκαμψη της οικονομίας ξεκίνησε πιο αργά από τις υπόλοιπες αγορές της ευρω-περιφέρειας, οι οποίες κτυπήθηκαν επίσης από την κρίση, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο real estate από το σύνολο σχεδόν των μεγάλων παικτών.

Η ισχυρή ζήτηση έχει αποτυπωθεί στις τιμές των συναλλαγών (σ.σ. κυρίως για ακίνητα εισοδήματος) όχι, όμως, στον αριθμό τους, ο οποίος αυξάνεται με αργό ρυθμό, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν συσσωρεύσει υψηλό απόθεμα ανακτηθέντων ακινήτων.

Οι λόγοι, σύμφωνα με τον Ι. Γκάνο, Γενικό Διευθυντή της Alpha Real Estate Management & Investments, είναι αρκετοί και ξεκινούν από τη δίδυμη καθυστέρηση ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργίας ενός αποτελεσματικού θεσμικού, κανονιστικού και φορολογικού πλαισίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η χώρα επέστρεψε, αργά, στα ραντάρ των επενδυτών, σε σχέση με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, με αποτέλεσμα η δευτερογενής αγορά για τα NPLs και τα ανακτηθέντα ακίνητα να εμβαθύνει το τελευταίο ενάμιση έτος. Επιπρόσθετα, τα εμπόδια που υπήρχαν στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των NPEs, αφαιρέθηκαν σταδιακά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη δυσκολία εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Τέλος, οι συνθήκες σε οικονομία και τα capital controls δεν επέτρεψαν την ταχύτερη ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, με αποτέλεσμα, αφενός να καθυστερήσει η προσφορά προγραμμάτων χρηματοδότησης για εξαγορά ακινήτων (vendor financing), αφετέρου τα κριτήρια να παραμένουν αυστηρά.

Οι πρώτες συναλλαγές πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων έγιναν εντός της περσινής χρονιάς (project Amoeba, project Jupiter) και έτσι δεν έχουν «ωριμάσει» περιπτώσεις οριστικών διακανονισμών ή εκποίησης ακινήτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, σύμφωνα με το Χρ. Στράτο, senior advisor της Resolute Asset Management.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Γκάνο, οι συναλλαγές χαρτοφυλακίων με ανακτηθέντα ακίνητα, θα αυξηθούν από φέτος καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν την απαραίτητη προεργασία και βγάζουν ( Eurobank) ή ετοιμάζονται να βγάλουν (Alpha) νέα πακέτα προς πώληση.

Τα ξενοδοχεία

Χαμηλές παραμένουν και οι συναλλαγές επί ξενοδοχειακών μονάδων για μια σειρά από λόγους. Οι βασικότεροι εξ αυτών είναι οι αργοί χρόνοι απονομής δικαιοσύνης για περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ληξιπρόθεσμα δάνεια, για τις οποίες οι τράπεζες αιτούνται υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, και οι μεγάλες διαφορές στις αποτιμήσεις, μεταξύ των ξενοδόχων και των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η αγορά παραμένει κατακερματισμένη και αρκετές μονάδες χρειάζονται επενδύσεις ανακαίνισης για να αναβαθμίσουν προσφερόμενες υπηρεσίες και να ενισχύσουν το περιθώριο EBITDA, αναμένεται η πίεση για συμφωνίες πώλησης ή είσοδο στρατηγικού επενδυτή να αυξηθεί και η αγορά να συγκεντρωθεί.

Δεν υπολογίσαμε APS στους φετινούς στόχους μείωσης των NPEs

Τέλος στις υπόλοιπες πρωινές ενότητες του συνεδρίου, τα παριστάμενα τραπεζικά στελέχη τόνισαν ότι ο φετινός σχεδιασμός μείωσης των NPEs δεν έχει συνυπολογίσει τη χρήση εργαλείων συλλογικής υποβοήθησης, όπως το Asset Protection Scheme, που προωθεί η κυβέρνηση (σχέδιο ΤΧΣ).

Πρόκειται για εργαλεία που θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται από το 2020 και έπειτα, εφόσον εγκριθούν από την DG Comp και νομοθετηθούν από την Ελληνική Δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v