Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μπίζνες στην Ελλάδα είναι οι πιο... πολύπλοκες στον κόσμο!

Το ινστιτούτο TMF κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην «πολυπλοκότητα για το επιχειρείν». Ιδιαίτερα απαιτητική η νομοθεσία για εργασιακά. «Αγκάθια» οι συχνές αλλαγές και οι αντιφάσεις στη νομοθεσία.

Οι μπίζνες στην Ελλάδα είναι οι πιο... πολύπλοκες στον κόσμο!

Η Ελλάδα είναι η πιο «δύσκολη» χώρα παγκοσμίως για το επιχειρείν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο TMF που καταρτίζει το σχετικό δείκτη.

Η χώρα μας εξασφαλίζει την πρωτιά στον Global Business Complexity Index 2019, ξεπερνώντας κράτη όπως η Ινδονησία, η Βραζιλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αντίθετα, μεταξύ των χωρών που το επιχειρείν καθίσταται ευκολότερο συγκαταλέγονται, η Ελβετία, το Ισραήλ, η Ταιλάνδη, η Παραγουάη και τα νησιά Καϋμάν.

Οι παράγοντες που μετρούν στη διαμόρφωση του δείκτη είναι

-Η εγχώρια νομοθεσία και απονομή δικαιοσύνης.

-Οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία.

-Η λογιστική και φορολογική διαχείριση των επιχειρήσεων

-Οι διαδικασίες προσλήψεων, απολύσεων και αμοιβών

Όπως αναφέρει το TMF, οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία σε συνδυασμό με τους πολύπλοκους νόμους για τα εργασιακά θέτουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης. Η νομοθεσία στη χώρα μας είναι ήδη πολύπλοκη ενώ υιοθετούνται συνεχώς νέα μέτρα. Κάποιες φορές, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ διαφορετικών νομοθετημάτων και είναι δύσκολο για τις εταιρίες να γνωρίζουν με ποιο νόμο πρέπει να ευθυγραμμίζονται, διαπιστώνει η έκθεση. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι επιστροφές ΦΠΑ υπόκεινται σε διαφορετική μεταχείριση, ανάλογα με την εφορία που ασχολείται.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση συχνά δεν παρέχει επαρκή πληροφόρηση, καθιστώντας δύσκολη τη λειτουργία ξένων επιχειρήσεων, ενώ κάποια νησιά λειτουργούν σαν ανεξάρτητες περιφέρειες σε όρους φορολόγησης και ευθυγράμμισης με τη νομοθεσία.

Απαιτητική η εργασιακή νομοθεσία

Στη χώρα υπάρχουν bonus για τους εργαζόμενους για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, για ασφάλεια ζωής, για μεταφορικά ενώ υπάρχουν και φοροαπαλλαγές για υπαλλήλους που είναι παντρεμένοι ή έχουν παιδιά. Αν και το σύστημα έχει απλοποιηθεί την τελευταία διετία, η νομοθεσία για τους μισθούς μεταβάλλεται τακτικά και συχνά εφαρμόζεται αναδρομικά. Πολλές επιχειρήσεις ζητούν τοπική στήριξη για να βοηθηθούν με τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπες με περιορισμούς στις απολύσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσλάβει κανείς εργαζόμενους εκτός της ΕΕ καθώς οι ελληνικές αρχές είναι εξαιρετικά διστακτικές στην παροχή αδειών εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v