Πρόταση για επιπλέον 9+30 εκατ. ευρώ στα διαγνωστικά

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων θα συνεδριάσουν το πρωί της Τετάρτης, οπότε και θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι την απεργία.

Πρόταση για επιπλέον 9+30 εκατ. ευρώ στα διαγνωστικά

Βελτιωμένη πρόταση κατέθεσε την Τρίτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων, με σκοπό να σταματήσουν την απεργία διαρκείας, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη συντονιστική επιτροπή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως μπορεί να εξασφαλιστούν επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ, στον “κλειστό” προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις.

Το συγκεκριμένο ποσό έρχεται να προστεθεί στα 9 εκατομμύρια ευρώ, που είχε προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων αποχώρησαν το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας, χωρίς να δώσουν κάποια απάντηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους. Αναμένεται να συνεδριάσουν το πρωί της Τετάρτης, οπότε και θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι την απεργία.

Μέχρι τότε, τα διαγνωστικά εργαστήρια θα παραμείνουν κλειστά και θα λειτουργούν μόνον το απόγευμα, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων στους ασθενείς.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ).

Εξόντωση

Οι εργαστηριακοί γιατροί εκτιμούν πως οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback και rebates) τούς εξοντώνουν οικονομικά.

Αναφέρουν πως, εάν συνυπολογιστούν οι υποχρεωτικές επιστροφές που έκαναν σε υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι ζημίες των εργαστηρίων κυμάνθηκαν από 20% έως 70% και ανέρχονται μεσοσταθμικά στο 45%.

Ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, κατάργηση του clawback και του rebate και εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δημ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v