Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φαρμακευτικές εταιρείες: Το υπουργείο αφήνει τους ασθενείς χωρίς φάρμακα

Κατηγορίες από τις ενώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι με ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς προκαλεί στρεβλώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Φαρμακευτικές εταιρείες: Το υπουργείο αφήνει τους ασθενείς χωρίς φάρμακα

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και ο PhRMA Innovation Forum (PIF), υποστηρίζουν πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει το νομικό πλαίσιο.

«Ο κλάδος του φαρμάκου προειδοποιεί ότι οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα», αναφέρουν οι δύο φορείς. 

Προσθέτουν πως «αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές και τις έχουμε τονίσει πολλές φορές:

  • Είναι βέβαιο ότι θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.
  • Θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία.
  • Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.
  • Η έλλειψη κάθε προβλεψιμότητας και η υπερφορολόγηση όχι μόνο μας αφαιρεί κάθε δικαίωμα επιχειρηματικού σχεδιασμού, αλλά και θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης, αφού οι εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν κι άλλο τα κόστη τους.
  • Το αντιεπενδυτικό και ασταθές κλίμα που δημιουργείται δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσέλκυσης επενδύσεων, αντίθετα δημιουργεί σοβαρά θέματα επιβίωσης των φαρμακευτικών εταιριών».

Ο ΣΦΕΕ και ο PIF καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «να αναθεωρήσει τους ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς και να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση με βάση αυτά που ορίζει ο Νόμος και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Σε άλλη περίπτωση, η νομική διεκδίκηση των συμφερόντων του κλάδου είναι μονόδρομος»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v